Koronavírus – Magas a pozitív antigén tesztek aránya Dunaszerdahelyen, Galántán feleakkora

2020. december 1. - 08:43 | Régió

A dunaszerdahelyi és a galántai kórháznál is végeznek továbbra is antigén tesztelést. Dunaszerdahelyen 7 és 15 óra között, délben egyórás szünettel, Galántán pedig 7.30 és 15.30 között.

Koronavírus – Magas a pozitív antigén tesztek aránya Dunaszerdahelyen, Galántán feleakkora
Fotó: Paraméter

Jana Fedákovától a mindkét regionális kórházat működtető Svet zdravia hálózat szóvivőjétől megtudtuk, hogy Dunaszerdahelyen az ingyenes antigén-tesztelés első két hete alatt 1431 mintavételt végeztek, és ezek közül 169 lett pozitív, ami meglehetősen magas arány, 11,8%. Ez lényegében nem változott az egy héttel korábbi adathoz képest, annak ellenére sem, hogy lényegében a második héten duplaannyi tesztet végeztek el.

A galántai kórháznál ennél is több tesztet végeztek el, a pozitivitás viszont csupán 5%-os. A november 13. óta 1595 tesztből 69 mutatott ki fertőzést, ez egy picit javuló tendenciát mutat az előző heti adathoz képest, amikor a pozitívak aránya még 5,6%-os volt (31/550). Itt egyébként munkanappal korábban kezdtek tesztelni, mint Dunaszerdahelyen.

A szóvivőtől megtudtuk, hogy mind Dunaszerdahelyen, mind Galántán csökkent némileg a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. Előbbi esetében ez 24 volt múlt pénteken, egy héttel korábban 28, Galántán pedig 12 (ebből ketten lélegeztetőgépen), illetve egy héttel azelőtt 16.

Érdekesség, hogy a Regionális Közegészségügyi Hivatal által regisztrált aktív fertőzöttek száma viszont a Dunaszerdahelyi járásban csökkenésnek indult a múlt héten. Vörös Teréz, a hivatal epidemiológiai osztályának vezetője érdeklődésünkre közölte, hogy pénteken 832 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, míg egy héttel korábban ez a szám még 880 volt és emelkedett. Tudni kell azonban, hogy a közegészségügyiek adatai nem tartalmazzák azokat, akiknél az antigén tesztelésen állapítják meg a fertőzést.

Vörös Teréz beszámolt arról is, hogy járvány kezdete óta 2486-an kapták el a koronavírus fertőzést a járásban, a múlt héten azonosított fertőzöttek közül pedig a legfiatalabb 3 éves, a legidősebb pedig 97 éves volt.

(SzT)