KORONAVÍRUS: Már 143 személyt teszteltek a dunaszerdahelyi kórháznál, csütörtöktől Galántán is kezdik

2020. április 8. - 17:39 | Régió

Április elejétől önkéntes térítéses alapon Dunaszerdahelyen is tesztelik akár a tünetmentes embereket is a kórház előtt elhelyezett mobilkonténernél, holnaptól pedig a galántai kórháznál is lehetőség nyílik erre.

KORONAVÍRUS: Már 143 személyt teszteltek a dunaszerdahelyi kórháznál, csütörtöktől Galántán is kezdik
Fotók: Svet zdravia

Jana Fedáková, a dunaszerdahelyi és a galántai kórházat is üzemeltető Svet zdravia hálózat szóvivője arról tájékoztatta a Paramétert, hogy Dunaszerdahelyen pillanatnyilag a kórház alkalmazottai vesznek törletet az önként jelentkezők, illetve a Dunaszerdahelyi Regionlis Közegészségügyi Hivatal által tesztre javasolt torkából és orrából. Utóbbiak elsőbbséget élveznek, őket 7.30 és 8.00 között tesztelik a mobil állomásnál, miközben ki sem kell szállniuk az autóból. Utánuk, 8 órától következnek azok, akik a lab.online weboldalon jelentkeztek az előző nap 17 óra után közzétett időpontok valamelyikére.

Mostanáig összesen 143 tesztet végeztek el Dunaszerdahelyen, ebből 83-ról már tudni, hogy negatív lett.

Csütörtöktől a galántai kórház előtt is elhelyeznek egy ugyanilyen mobil tesztállomást, ahol ugyancsak a kórház alkalmazottai veszik majd a törletet az oda érkezőktől.

A tesztelés naponta 8 és 14 óra között zajlik majd, egy-egy teszt nem tart tovább öt percnél, és ugyanúgy elsőbbséget élveznek majd a Galántai Regionális Közegészségügyi Hivatal által küldött személyek.

Mindkét kórházban aktiválták a járványügyi eljárást, és elkülönítettek bizonyos osztályokat a Covid-19-ben szenvedő betegek esetleges jövőbeni ellátására. Dunaszerdahelyen pillanatnyilag 26, Galántán 121 ágyat tudtak erre a célra elkülöníteni. Ezen kórházakba csak abban az esetben kezelnek majd koronavírusos pácienseket, ha az állami kórházak már megteltek.

A Svet zdravia közzétett egy videót is a tesztelésekről:

Ugyan nem Dunaszerdahelyen, de a járásból április 6-ig (a tegnapi fertőzöttek származási helyét egyelőre nem közölték) 15 személynél mutatták ki a koronavírus fertőzést az Egészségügyi Információk Központjának statisztikái szerint:
5-en somorjaiak (3 nő és 2 férfi), 3-an bősiek (2 nő és 1 férfi), 3-an dunaszerdahelyiek (2 férfi és 1 nő), 1 nagymegyeri (férfi), 1 nyárasdi (férfi), 1 csallóközkürti (férfi) és 1 vörösmajori (nő).
A Galántai járásból 7 fertőzött származik:
2 felsőszeli (2 nő), 1 galántai (férfi), 1 nagyfödémesi (férfi), 1 alsószeli (férfi), 1 szeredi (nő) és 1 patai (nő).

(SzT)