A koronavírus már csak a negyedik leggyakoribb halálok Szlovákiában, elérte a pandémia előtti szintet az elhalálozások száma

2022. február 23. - 10:53 | Belföld

Az omikron-hullám ellenére Szlovákiában az elhalálozások száma a pandémia előtti szintre csökkent – közölte szerdán a Statisztikai Hivatal.

A koronavírus már csak a negyedik leggyakoribb halálok Szlovákiában, elérte a pandémia előtti szintet az elhalálozások száma
Fotó: TASR/AP

A hivatal adatai szerint 2022 januárjában 5349 személy hunyt el, ami a járvány aktuális hulláma ellenére 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szám. Januárban összesen 573 személy halálát okozta a koronavírus.

A hivatal szerint a januári értékek közel azonosak, mint a pandémia előttiek, ami tehát a halálesetek számát illeti, a helyzet kezd stabilizálódni.

"2022 januárjában több mint 2000 fővel kevesebben haltak meg, mint az előző két hónapban, és 41 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az aktuális halálesetek száma már csak 203-mal haladja meg a világjárványt megelőző évek januári átlagát"

- közölte Zuzana Podmanická, a statisztikai hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A koronavírus-fertőzés időközben a másodikról a negyedik helyre csúszott vissza a leggyakoribb halálokok listáján.

Szlovákiában a leggyakoribb halálok továbbra is a szív- és érrendszeri betegség, a halálesetek 42 százalékát okozza. A második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedés volt (20 százalék). Az elhunytak száma több mint tíz százalékkal csökkent az előző öt év hasonló időszakához képest mindkét esetben.

A harmadik helyen a légzőszervi megbetegedések állnak 10,08 százalékkal, a Covid-19 pedig a negyedik leggyakoribb halálok 10,07 százalékkal.

A szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek régóta a leggyakoribb halálokok Szlovákiában.

Januárban a többlethalálozás intenzitása Szlovákia valamennyi régiójában csökkent. Mindössze két megyében fordult elő többlethalálozás, ami azt jelenti, hogy a halálozások száma itt meghaladta a világjárvány előtti ötéves átlagot.

Trencsén és Nagyszombat megyében volt a legrosszabb a helyzet, 16 és 13 százalékos többlethalálozási aránnyal.

Négy megyében az aktuális érték megközelítette a világjárvány előtti ötéves átlagot, Pozsony és Besztercebánya megyében az átlagnál kevesebben haltak meg.

A decemberi értékekkel összehasonlítva januárban Besztercebánya és Kassa megyében javult a legszámottevőbben a helyzet.

Ami a korcsoportokat illeti, az előzetes adatok szerint a halálozások számának növekedése januárban a 65 évnél idősebeket érintette. A többi korcsoportban csökkent a többlethalálozási arány.


(TASR/statistics.sk)