Koronavírus - Most lesz csak kötelező a maszkviselés az amerikai tömegközlekedésben

2021. január 31. - 12:33 | Külföld

Az amerikai Járványellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentette, hogy február 2-tól kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a repülőgépeket, a hajókat, a metrókat, a buszokat, a vonatokat és a sofőrszolgálatot.

Koronavírus - Most lesz csak kötelező a maszkviselés az amerikai tömegközlekedésben
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

A reptereken, pályaudvarokon, megállókban és kikötőkben is kötelező lesz a száj és az orr eltakarása - tette hozzá a CDC helyi idő szerint péntek este. A maszkot csak rövid időre, például evés vagy ivás céljából lehet eltávolítani.

A szabály nem vonatkozik a két évnél fiatalabb gyermekekre, illetve azokra, akiknél egészségügyi okból ellenjavallt a száj és az orr eltakarása.

A CDC aláhúzta: a maszkviselési kötelezettség meg fogja védeni az amerikaiakat, és növeli az utazás biztonságosságába vetett bizalmat a koronavírus-járvány alatt.

Joe Biden új amerikai elnök a múlt héten utasította a szövetségi hatóságokat, hogy intézkedjenek a maszkviselés kötelezővé tételéért a tömegközlekedési eszközökön. Elődje, Donald Trump alatt visszautasították CDC hasonló indítványát, így az csak ajánlás maradt.

A tömegközlekedési eszközök üzemeltetői korábban is elvárták az utasoktól a maszkviselést, azonban a jelenlegi rendelkezésnek köszönhetően hatásosabban tudnak majd fellépni a szabálysértők ellen.

Az Egyesült Államokban eddig közel 26 millióan fertőződtek meg az új koronavírussal, és mintegy 437 ezer ember halálát okozta a járvány. Az elmúlt héten naponta átlagosan 155 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és naponta 3244 koronavírusos beteg hunyt el.

(MTI)