KORONAVÍRUS: Nincs ellenőrzés alatt a helyzet Szlovákiában, olyan úton haladunk, mint Csehország

2020. október 16. - 16:50 | Belföld

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken tartott sajtótájékoztatót, amelyen beszámolt az aktuális járványügyi helyzetről az országban.

KORONAVÍRUS: Nincs ellenőrzés alatt a helyzet Szlovákiában, olyan úton haladunk, mint Csehország
Fotó: TASR

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy egyre több a vörös besorolású járás, főként az ország északi és déli részén. Elmondása szerint hasonló a szituáció Magyarországon és Ausztriában is, Csehországban viszont nagyon súlyos a helyzet – a legrosszabb az Európai Unión belül.

Krajčí rámutatott, hogy mostanra Szlovákiában is olyan ütemben nő a fertőzöttek száma, mint Csehországban.

"Rossz lesz a helyzet. Ezt nem lehet egyik napról a másikra megállítani"- mondta Krajčí, és hozzátette, reméli, az intézkedések időben eredményt hoznak.

Krajčí szerint Szlovákiában is súlyos a helyzet, ezt az is bizonyítja, hogy napról napra dőlnek meg a csúcsok az új fertőzötteket, a kórházban kezelt pácienseket, valamint a kritikus állapotban lévő pácienseket illetően is. A jelenlegi adatok szerint Szlovákiában jelenleg 223 fertőzött személy jut 100 ezer lakosra.

Krajčí elmondása szerint szinte az egész országban egyformán rossz a helyzet, ezért nincs értelme régiókra lebontani az intézkedéseket. „Az a fontos, hogy egységesen küzdjünk a vírus ellen az egész országban” – tette hozzá Krajčí.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy minél kisebb az emberek mobilitása, annál kisebb az esélye annak, hogy a vírus terjedni fog.

Márciusban, az első hullám idején elfogadott intézkedések hatására jelentősen csökkent az emberek mobilitása, ennek köszönhetően kevés volt a fertőzött is. Az intézkedések enyhülését követően egyre növekedett a mobilitás is, szeptemberben az iskolaév kezdetekor volt a legmagasabb, majd miután drámaian romlott a helyzet, jöttek az új intézkedések, és ennek hatására most ismét csökken a mobilitás.

26-ról 51-re nőtt azoknak a pácienseknek a száma, akiknek mesterséges lélegeztetésre van szükségük, a 65 év feletti fertőzöttek száma 800-ról közel 1300-ra nőtt.

„Jelenleg a tesztelések által a tünetek nélküli fertőzöttek megközelítőleg 20 százalékét tudjuk kiszűrni. A helyzet nincs az ellenőrzésünk alatt, ugyanis nem ismert a tünetmentes fertőzöttek száma”

– mondta Krajčí. A reprodukciós ráta Szlovákiában 1,3 és 1,5 között mozog.

Szlovákiában jelenleg 683 pozitívan tesztelt egészségügyi alkalmazott van. Szükség esetén a járványügyi osztályok specialisták segítségét kérhetik.

Jelenleg 464 személyt kezelnek a kórházakban, az új fertőzöttek napi száma az elmúlt hét során átlagosan 1342-re jött ki. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt az elvégzett tesztek száma is, naponta átlagosan több mint 9 ezret végeznek el.

Krajčí szerint a fertőzöttek száma a jövő héten is tovább fog növekedni. Az egészségügyi miniszter hozzátette: ha a most érvényben lévő intézkedések hatására ezután sem csökken a fertőzöttek száma, akkor kénytelenek lesznek a mostaniaknál is sokkal szigorúbbakat elfogadni.

Az Eperjes, a Kassa és a Zsolna megyei kórházakban van a legtöbb beteg.

Rekordszámú COVID-19-tesztet is végeztek az országban. Naponta átlagosan 9411 tesztet végeznek. Jelenleg 72 járás van a vörös zónában, hét narancssárgában. Zölddel jelölt zóna már nincs az országban.

Krajčí hozzátette, a helyzet olyan mértékben romlott a hét folyamán, hogy 11, a koronavírussal fertőzött betegek ellátását végző kórházon kívül az ország másik 59 kórházában is át kellett szervezni a fekvőbeteg-ellátást.

A tervezett beavatkozások elhalasztásáról beszámoltak be Trencsén megyéből, a Trencséni Egyetemi Kórházból, Eperjes megyéből a poprádi kórházból, Kassa megyéből a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházból és Besztercebánya megyéből a losonci kórházból és rendelőintézetből. „Értesüléseim szerint Kassán és Tőketerebesen (Trebišov) újra elvégzik a tervezett beavatkozásokat" - tette hozzá.

Ján Mikas országos tiszti főorvos közölte, diákok is segítették a regionális közegészségügyi hivatalok munkáját. Katonákat is kiképeztek a COVID-19-járvány terjedése elleni munkára.

Az egészségügyi miniszter ismételten felszólított a szabályok betartására. Emlékeztetett rá, hogy távolságot kell tartani, viselni kell a szájmaszkot és gyakran kell kezet mosni. Kijelentette, meggyőződése, hogy ha az emberek betartják az előírásokat, meg lehet állítani a fertőzöttek számának növekedését.


TASR/para