KORONAVÍRUS: Pánik nincs, de szájmaszk is alig van Dunaszerdahelyen, a Vámbéry suli pedig lépett!

2020. február 27. - 12:10 | Régió

Egy kicsit körbeszaglásztunk, mi a helyzet Dunaszerdahelyen koronavírus-ügyben, miután megtudtuk, hogy a Vámbéry Ármin Alapiskolában milyen lépést tettek.

KORONAVÍRUS: Pánik nincs, de szájmaszk is alig van Dunaszerdahelyen, a Vámbéry suli pedig lépett!
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az iskola igazgatója, Masszi János ugyanis úgy döntött, a tavaszi szünetben Olaszországban, vagy Ausztria bizonyos részein síelő diákokat inkább hazaküldik.

Ismert, hogy Észak-Olaszország egy része ma is vesztegzár alatt van, a velencei karnevált a hétvégén lefújták, ez pedig éppen egybeesett azzal az időszakkal, amikorra sokan a kirándulásukat tervezték, hiszen nálunk éppen tavaszi szünet volt.

Ezt Masszi János igazgató, és Dr. Darina Čendulová, a Dana gyógyszertár vezetője is megerősítette.

„Sajnos eléggé közelít a koronavírus, emiatt lehetőségeink szerint a lehető legtöbb óvintézkedést meg kell tennünk. Kérném intenzívebben figyelmeztetni diákjainkat, hogy gyakrabban mossanak kezet, használjanak kézfertőtlenítőt! Fokozottabban figyeljük, ha valamelyik diák betegség jeleit mutatja, azonnal üzenjünk a szülőknek, vigyék haza gyermekeiket!” – ezt az ajánlást tették közzé a dunaszerdahelyi alapiskolában, kiegészítve azzal, hogy aki az elmúlt napokban, különös tekintettel a tavaszi szünetre, olyan országban járt, amely érintett a koronavírus-fertőzésben, azoknak azt javasolják, még egy hétig legalább maradjanak otthon.

Fotó: Cséfalvay Á. András

Masszi János érdeklődésünkre ezzel kapcsolatban kifejtette, egyre aggasztóbbnak látják a helyzetet, mivel egyre közelít a fertőzés Szlovákia felé is, legutóbb Ausztriából igazolták vissza, nálunk pedig tulajdonképpen mindennapos hír a bizonyos személyekkel kapcsolatban felmerülő koronavírus-gyanú, noha eddig nem igazolódott be. „Mivel nagy létszámú iskola vagyunk, úgy gondolom, valamilyen preventív intézkedéseket meg kell hoznunk” – szögezte le annak kapcsán, hogy ma hazaküldték azokat a diákokat, akik érintett országokban jártak a tavaszi szünetben.

Pontos adatot nem tudott mondani, szavai szerint egy tanítónőről, illetve 20-30 diákjukról van szó, köztük alsó és felső tagozatosokkal, többen közülük testvérek, akik értelemszerűen együtt kirándultak. „A kéthetes lappangási idő miatt azt kértük, hogy a jövő hét végéig maradjanak otthon, és akiket mi kértünk erre, azok esetében értelemszerűen nem kérünk külön igazolást” – húzta alá.

A diákok egyikénél sem merült fel a fertőzés gyanúja, mostanáig tünetmentesek voltak, ha viszont a vírus a lappangási idő alatt később aktiválódik, már akár most is fertőzhetnek.

Masszi János (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Rákérdeztünk, miért nem döntöttek így már hétfőn, rögtön a tavaszi szünet utáni első napon, hiszen az olaszországi korlátozások már akkor is érvényben voltak. „Tisztában vagyok ezzel, hogy lehetett volna, viszont

tegnap szereztem róla tudomást, hogy több diákunk is ott kirándult, és ekkor jutottunk el arra a pontra, hogy lépni kell” – reagált.

Figyelmeztetett, hogy a városi hivatallal mint az iskola fenntartójával egyeztettek minderről.

A másik intézmény, ahol ehhez hasonló prevenció történik, az emberek feje. Sokan előre gondolkodnak, és megpróbálnak felkészülni arra, hogy a fertőzés ide fog érni. Éppen emiatt a dunaszerdahelyi patikákból gyakorlatilag elfogytak a szájmaszkok, vagy legalábbis csak némelyik tud rövid időre viszonylag kisebb mennyiségben beszerezni. Így van ezzel a Dana gyógyszertár is, melynek vezetője, Dr. Darina Čendulová elárulta nekünk, hogy ők már akkor kifogytak, mikor a koronavírus-fertőzések még csak Kínában jelentek meg, mintegy két hónapja. Akkor 3-500 darab hagyományos egyszerű szájmaszk állt rendelkezésre, a napokban pedig ismét néhány százat tudtak szerezni, de ez a mennyiség vélhetően nagyon hamar elfogy.

„5-10-esével viszik az emberek, hogy a családtagoknak legyen. El kell azonban mondani, hogy ez az egyszerű szájmaszk nem véd a fertőzés ellen“ – hangsúlyozta, hozzátéve, mindenkinek mondják, hogy inkább az immunrendszerét erősítse és védje, amennyire van rá módja.

„Magas dózisú C-vitamint, vagy különböző immunerősítő készítményeket javaslunk. Ha pedig a vírus ideér, akkor minél kevesebbet tartózkodni olyan tömeges helyeken, mint például a bevásárlóközpontok, mozi és így tovább. Az immunrendszert terhelő nehéz ételekből együnk kevesebbet és tartsuk be a higiéniát, mossunk minél gyakrabban kezet“ – fogalmazott.

Mint mondta, többet nem tudnak tenni, és így van ezzel tulajdonképpen mindegyik patika, ahol szintén csak elvétve bukkannak fel maszkok. Szavai szerint a disztribútoroktól sem kapnak érdemleges választ, hogy ez mikor változhat, ugyanis maguk a gyártók sem képesek tartani a lépést ezzel az igénnyel.

A Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal közleménye szerint az új, 2019 – nCov jelű koronavírus akut légúti megbetegedést, vírusos tüdőgyulladást okoz, és különbözik a korábban ismert válfajaitól, a SARS-tól és a MERS-től. A fertőzés tünetei a láz, köhögés, torokfájás, légszomj, tüdőgyulladás, komplikációk esetén pedig halálos is lehet, mint az köztudott.

A higiénikusok ajánlásai között szerepel, hogy aki a koronavírus-fertőzésben érintett országban tartózkodik vagy onnan hazautazott, lehetőleg kerülje a nyilvános piacokat, ahol halakat vagy élő állatokat árusítanak, szigorúan tartsa be a személyi higiénia követelményeit, leginkább a kézmosás és az élelmiszerek tisztán tartása terén.

Amennyiben hazaérkezett ilyen országból, 14 napig figyelje a tüneteket, amennyiben pedig megjelennek, arról tájékoztassák orvosukat. Ha az orvosa megállapítja a fertőzés gyanúját, onnantól a pácienst az illetékes fertőzésügyi intézményben kezelik tovább. A Közegészségügy Hivatal létrehozott egy email-címet és közétett két ingyenesen hívható telefonszámot, melyen szakemberekkel veheti fel a kapcsolatot, akik válaszolnak bármilyen kérdésükre a témában (novykoronavirus@uvzsr.sk / 0917 222 682 / 0918 659 580.)

(SzT)