KORONAVÍRUS: Péntektől minden Szlovákiába érkező utast kontrollálnak a repülőtereken, az osztrák határokon is ellenőrizni fognak

2020. február 27. - 13:53 | Belföld

A koronavírussal és a járvány megelőzésével foglalkozott 127. ülésén a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa csütörtökön.

KORONAVÍRUS: Péntektől minden Szlovákiába érkező utast kontrollálnak a repülőtereken, az osztrák határokon is ellenőrizni fognak
Fotó: TASR

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint péntektől a pozsonyi, a kassai és a poprádi repülőtereken is ellenőrzik az országba érkező utasok egészségi állapotát.

Az előzetes tájékoztatás szerint az utasok testhőmérsékletét is mérni fogják, emellett pedig a tárca szerint várhatóan rövid időn belül a közúti határátkelőknél is ellenőrzéseket fognak tartani a koronavírus veszélye miatt.

Véletlenszerű ellenőrzésekre elsősorban a szlovák-osztrák határátkelőhelyeken lehet számítani.

A Biztonsági Tanács arról határozott, hogy az Egészségügyi Minisztériumban egy állandó válságstáb fog működni, amelynek tagjai az esetleges járvánnyal kapcsolatos intézkezéseken dolgoznak. „Ennek a stábnak jogában áll majd javasolni a kormánynak, hogy hirdessenek ki rendkívüli helyzetet, amennyiben ez elkerülhetetlen lesz“ – közölték a Biztonsági Tanács tagjai.

A Belügyminisztérium tájékoztatja a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárokat a koronavírus veszélyeiről a SIM-kártyákon keresztül.

A kormány várhatóan a napokban elindít egy tájékoztató célú kampányt, amelynek során ismertetik majd, hogyan kell viselkedni járvány esetén és védekezni a vírus ellen. Az Szlovák Közszolgálati Televízió és Rádió (RTVS) szintén információs kampányt készít ezzel kapcsolatban.

A Biztonsági Tanács arról is tájékoztatott, hogy a hazai egészségügyi intézmények 7700 férőhelyet tudnak biztosítani a járvány esetén, a Védelmi minisztérium pedig kidolgozott egy projektet, amely további két és fél ezer páciens elhelyezését biztosítja szükség esetén a Lešť katonai gyakorlóközpontban.

Kétmillió eurót különítenek el az állami tartalékból a szükséges védőfelszerelések bebiztosítására. A tervek szerint 148 ezer védőruházatot valamint több tízezer további védőfelszerelést vásárolnak.

Ján Mikas országos tisztifőorvos megismételte, hogy továbbra sem igazolták a koronavírus jelenlétét Szlovákiában, a környező országokban kialakult helyzetre való tekintettel azonban fel kell készülni a járványra.

„Nem szeretnénk pánikot kelteni, de hangsúlyozni kell, hogy az állami szervek intézkedésein kívül minden egyes állampolgárnak felelősségteljesen kell a helyzethez állnia” – tette hozzá a tisztifőorvos.

Az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) nonstop telefonos információs központot hozott létre Szlovákia minden régiójában. A szakértők telefonon adnak információt a koronavírus terjedéséről, és tanácsokkal látják el azokat, akik a fertőzés által érintett területen tartózkodnak, vagy onnan tértek haza. A központban jelenleg kilenc telefonvonal működik, amelyek a nap 24 órájában, a hét minden napján hívhatók. A novykoronavirus@uvzsr.sk e-mail-címen szintén lehet információt kérni.

A külügyminisztérium azt tanácsolja a külföldre utazóknak, regisztráljanak a minisztérium honlapján, vagy a Svetobežka mobilalkalmazáson keresztül.

A COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 (korábban 2019-nCoV) koronavírus előfordulásáról először 2019 decemberében számoltak be a kínai Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban. Kínán kívül azóta több mint 25 országban találtak fertőzötteket.  


(TASR/para)