Koronavírus - Spanyolországban meghaladta a kétmilliót az igazolt fertőzöttek száma

2021. január 7. - 20:47 | Külföld

Spanyolországban meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta igazolt koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Koronavírus - Spanyolországban meghaladta a kétmilliót az igazolt fertőzöttek száma
Illusztrációs felvétel (TASR)

A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt több mint hatezer új esetet diagnosztizáltak, és a regisztrált esetszám több mint 42 ezerrel emelkedett.

Az elmúlt egy hétben 530-an hunytak el, a halálos áldozatok száma elérte a 51675-öt.

Az országban átlagosan százezer emberből 321-en fertőzöttek, ami a járvány terjedésének közel egy hónapja tartó fokozódását mutatja.

A járvány terjedése miatt a tartományok sorra vezetnek be újabb korlátozásokat. Például Extremadurában bezárták a vendéglátóhelyeket és a nem létfontosságú szolgáltatásokat azokon, az ötezernél több lakosú településeken, ahol az esetszám meghaladja az 500-at százezerre vetítve. A tartomány átlaga ennél magasabb, a fertőzöttek aránya 716 százezer emberből.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentése szerint a jövő hét második felében érkezhet meg Spanyolországba az első szállítmány a Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni védőoltásából.

A dél-európai ország másfél hónap alatt 600 ezer adag vakcinát kap a cégtől, amellyel 300 ezer embert tudnak beoltani, mivel két dózis szükséges a megfelelő immunitás eléréséhez.

A már használatban lévő, Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett oltóanyaggal eddig több mint 207 ezer embert oltottak be - tájékoztatott weboldalán a minisztérium.

A madridi autonóm tartomány kormánya vizsgálatot indított, mivel sajtóhírek szerint egy valdemoroi idősotthonban olyanokat is beoltottak, akik egyelőre nem jogosultak a vakcinára. Az első körben az otthonok lakói és dolgozói kaphatnak oltást.

MTI