Koronavírus - Svájcban bezárják az éttermeket és a sportlétesítményeket is

2020. december 19. - 12:56 | Külföld

A svájci kormány pénteken elrendelte az éttermek, bárok, illetve a kulturális- és a sportlétesítmények bezását december 22-től január 22-ig a koronavírus-fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt.

Koronavírus - Svájcban bezárják az éttermeket és a sportlétesítményeket is
Fotó: AP/TASR

Az alpesi ország nyugati felén alig egy hete engedélyezték a vendéglátóipari egységek kinyitását.

A hatóságok a mostani intézkedéseket azzal indokolták, hogy a kórházak és az egészségügyi dolgozók hetek óta hatalmas teher alatt állnak, és az ünnepnapok fokozzák annak kockázatát, hogy a fertőzöttek száma még gyorsabb ütemben fog növekedni.

"A koronavírus nem hagy nyugtot nekünk az ünnepeken. A helyzet továbbra is kritikus. Ezért döntöttünk a szigorúbb intézkedések mellett" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Simonetta Sommaruga svájci elnök.

"Mindenkire szükségünk van Svájcban" - hangsúlyozta az államfő, miután elismerte, hogy voltak egyes régiók, amelyek vonakodtak az új korlátozások bevezetésétől.

A svájci kormány közölte, hogy kiszélesítik a segélyezettek körét, újabb támogatásokat tesznek elérhetővé a karantén által érintett vállalkozásoknak, és kárpótolják a "kulturális élet szereplőit" is.

A hatóságok emellett olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, miszerint a magánrendezvényeken legfeljebb két háztartás tagjai vehetnek részt, illetve korlátozták az egyes üzletekben a vásárlók számát, valamint arra bíztatták a munkaadókat, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

A szövetségi kormány a 26 kantonra bízta annak eldöntését, hogy a sípályák, illetve a hozzájuk kapcsolódó üdülőhelyek nyitva maradhatnak-e. Az alpesi országtól eltérően a szomszédos Franciaország, Olaszország és Németország nem engedélyezi a téli sportokat az ünnepek alatt, és aggodalmukat fejezték ki szomszédjuk döntése miatt.

A 8,6 milliós lakosú Svájcban a járvány kezdete óta 403 989 igazolt fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma pedig 6541 az amerikai Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

(MTI)

Címkék: Svájc, koronavírus