Koronavírus - Szaúd-Arábiában a trónörökös kapta meg az első oltást

2020. december 26. - 12:59 | Külföld

Mohamed bin Szalmán elsőként adatta be magának pénteken a koronavírus elleni vakcinát Szaúd-Arábiában.

Koronavírus - Szaúd-Arábiában a trónörökös kapta meg az első oltást
Mohamed bin Szalmán a hirdetésen balról, apja, a király pedig jobbról (Fotó: AP/SITA)

A 35 éves trónörököst tartják az ország tulajdonképpeni "erős emberének".

Az SPA helyi hírügynökség Twitteren tett közzé videót az eseményről, közölve, hogy a trónörökös immunizálása részét képezi az egészségügyi minisztérium által kidolgozott országos oltási tervnek, amelynek keretében a lakosság mintegy 70 százalékának akarják beadni a vakcinát a jövő év végéig. Az oltóanyagot ingyenesen biztosítják a királyság állampolgárainak és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi lakosainak.

A szunnita királyság december közepén engedélyeztette az új típusú koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinát.

A 34 milliós országban a járvány kezdete óta 361 903 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, és 6168 a kór halálos áldozatainak száma.

Világszerte több vezető politikus is megkapta már a vakcinát, hogy ezzel meggyőzze a helyi közvéleményt annak biztonságosságáról, így például a 78 éves Joe Biden megválasztott amerikai elnök, a 71 éves Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a 45 éves Ana Brnabic szerb kormányfő.

A 66 éves Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap, az oltási kampány megindultával készül beadatni magának a vakcinát.

A 34 éves Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint a 49 éves Justin Trudeau kanadai miniszterelnök viszont úgy döntött, hogy akkor oltatja be magát, amikor a saját korcsoportja kerül sorra a nemzeti kampány során.

"Nem tartozunk a 80 év felettiek csoportjába" - válaszolta Kurz arra az újságírói kérdésre, hogy az osztrák kabinet tagjai miért nem kapták még meg a vakcinát.

(MTI)