Koronavírus Szlovákiában: Malackyban bezárják az összes iskolát, a város további intézkedéseket foganatosít

2020. március 8. - 08:24 | Régió

Hétfőtől egy héten keresztül zárva lesz minden iskola és más intézmény Malackyban, miután a városhoz közeli Kostolište községben három koronavírusos esetet regisztráltak.

Koronavírus Szlovákiában: Malackyban bezárják az összes iskolát, a város további intézkedéseket foganatosít
Fotó: TASR

Az intézkedésekről Juraj Říha, a város polgármestere tájékoztatott a válságstáb ülését követően. Říha szerint az intézkedés az alapiskolákat, óvodákat, szabadidőközpontokat és a művészi alapiskolát érinti, emellett kérvényezni fogják a Pozsony Megyei Önkormányzatnál, hogy a hozzájuk tartozó középiskolákban is szüntessék be egy hétre a tanítást. A polgármester szerint egy hét múlva a válságstáb kiértékeli a helyzetet.

Jelenleg a város szociális szolgáltatások központjának tíz alkalmazottja van otthoni karanténban – olyan személyekről van szó, akik közeli kapcsolatban voltak azzal a nővel, akinél szombaton igazolódott be a koronavírus-fertőzés. A polgármester szerint a nő is a központban dolgozott. Az intézményt még pénteken bezárták.

A polgármester továbbá hozzátette, hogy bezárták a konyhát, amely a nyilvánosság számára biztosított étkezést. Říha szerint a szociális szolgáltatások központja mellett lévő Vstúpte szervezet 12 kliensénél észleltek légúti megbetegedést, jelenleg ők is otthoni karanténban vannak. A válságstáb javasolta ennek a szociális szolgáltatást nyújtó szervezetnek, hogy 14 napra zárjanak be.

Říha felszólította a város összes nyugdíjasklubját, hogy függesszék fel tevékenységeiket. Emellett beszüntetnek minden olyan kulturális, szociális és sporteseményt, amelyek embertömegeket vonzanának.

Szlovákiában eddig három esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, további négy fertőzött szlovák állampolgár pedig Ausztriában van karanténban.


TASR/para