Koronavírus: A szlovákiai templomokban két hétig nem tartanak miséket

2020. március 10. - 12:13 | Belföld

A Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) kedden arról tájékoztatott, hogy 14 napig nem tartanak istentiszteleteket a szlovákiai templomokban.

Koronavírus: A szlovákiai templomokban két hétig nem tartanak miséket
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Szlovák Püspöki Konferencia elnöke, Stanislav Zvolenský kedden közölte, tiszteletben tartják a nyilvános események korlátozását az országban megjelent új koronavírus miatt, ezért a szlovákiai templomokban az elkövetkező két hétben nem tartanak nyilvános istentiszteleteket.

„Mától a következő két hétben tilos lesz a találkozók és gyülekezetek szervezése. Fájdalommal fogadjuk a döntést. Tudatában vagyunk annak, hogy ez mennyire korlátozza az egyház tevékenységét. De természetesen a társadalom jóléte érdekében tiszteletben tartjuk a döntést” – mondta Zvolenský.

A KBS múlt héten kijelentette, hogy nem ajánlja a zarándokutakon való részvételt sem Szlovákiában, sem külföldön.

A temetések nem maradhatnak el, de minden ajánlott egészségügyi óvintézkedést meg kell tenni. A házasságkötések és keresztelők egy részét már nem lehet elhalasztani, így ezek a higiéniai előírások betartása mellett valósulnak meg.

Az ágostai hitvallású evangélikus egyházközség (ECAV) azt javasolja, hogy két hétre töröljék a bibliaórákat, az énekkart és a többi hasonló találkozót is.

Az ECAV szerint a hívők a rádióban, televízióban és a közösségi oldalakon is hallgathatják Isten igéjét.


(TASR)