Koronavírus-tesztelésen estek át orángutánok

2021. szeptember 13. - 12:28 | Tech

Súlyosan veszélyeztetett orangutánok tucatjain végeztek koronavírus-tesztet Borneo szigetén.

Koronavírus-tesztelésen estek át orángutánok
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Malajzia borneói Sabah államában 30 vörösszőrű orangután orrmintavételét végezték el védőfelszerelésbe öltözött állatorvosok múlt kedden, az összes vizsgálat negatív lett.

Ez volt az első eset a délkelet-ázsiai országban, hogy orangutánokat teszteltek. Azért kellett a vizsgálatokat elvégezni, mert egy vadrezervátum gondozói között megjelent a fertőzés.

"A tesztelés alapvető fontosságú a világjárvány legyőzésében, és az orangutánok populációját is meg kell vizsgálnunk. A betegség súlyosan károsítaná az egészségüket, visszavetné a faj rehabilitációját"

- mondta Sen Nathan, Sabah állam természetvédelmi miniszterhelyettese.

Az orangutánokat rendszeresen fogják tesztelni.

A hétvégén egy atlantai állatkert jelentette be, hogy gorillái közül többnek is pozitív lett a koronavírustesztje.

A Borneo északkeleti részén elterülő Sabah állam őserdei ritka állatok sorának adnak otthont, elképzelhető, hogy megfertőződnek, miközben Malajziában az új típusú koronavírus delta variánsa egyre erőteljesebben terjed.

A borneói orangután a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) szerint. Populációik több mint fele eltűnt az elmúlt 60 évben, őserdei élőhelyüket egyre nagyobb arányban irtják, hogy helyet teremtsenek a mezőgazdasági művelésnek.

(MTI)

Címkék: orángután