Koronavírus-tesztet fejlesztettek ki a szlovák tudósok, 100 ezer darabot adományként kap az állam

2020. április 7. - 10:53 | Belföld

Rövid időn belül jelentősen növekedhet a napi szinten elvégzett koronavírus-tesztek száma Szlovákiában.

Koronavírus-tesztet fejlesztettek ki a szlovák tudósok, 100 ezer darabot adományként kap az állam
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Szlovákiai fejlesztésű és hazai gyártású koronavírus-tesztek állhatnak rövid időn belül a szlovák állam rendelkezésére - jelentette be kedden délelőtt Róbert Mistrík tudós, a Központi Válságstáb tagja.

A PCR-típusú teszt szlovák tudósok és a MultiplexDX cég együttműködésében került kifejlesztésre, és hamarosan gyártásba kerül. Az első 100 ezer darab legyártását az Eset Alapítvány finanszírozza, és ezeket az állam rendelkezésére bocsátja.

Az első hazai teszteket napokon belül gyártani kezdik, és pár héten belül elérhetőek lesznek - miután átesnek az ilyenkor szükséges certifikáción.

A fejlesztés elsődleges célja, hogy miközben a világon egyre inkább hiánycikknek számítanak a tesztek, Szlovákia önellátó tudjon maradni ezen a téren.

Mistrík hozzátette: a tesztek minősége ugyanolyan, mint a külföldön beszerezhető teszteké. A hazai gyártású tesztek egyik kulcsfontosságú összetevőjét Pavol Čekan tudós állította elő.

A szakemberek elmondták, hogy a hazai tesztek specifikusak, mivel a koronavírus (SARS-CoV-2) Szlovákiában elterjedt törzseire a legérzékenyebbek, így már a fertőzés korai stádiumában - pár nappal a megfertőződés után, amikor a páciens még tünetmentes - is diagnosztizálják a vírust.

Róbert Mistrík tájékoztatása szerint a húsvéti ünnepeket érintő kijárási korlátozásokat egészségügyi és tudományos szakemberek ajánlották a kormánynak, arra viszont, hogy ez miként kerül kivitelezésre, arra a szakemberek már nincsenek ráhatással. A korlátozások azt szolgálják, hogy Szlovákiában tovább folytatódjon a vírus - ezidáig viszonylag sikeres - visszaszorítása.

(parameter)