Koronavírus - Törökországban meghaladta a 32 ezret a fertőzöttek napi száma

2020. december 3. - 19:40 | Külföld

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 32 381 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust - közölte csütörtök este a török egészségügyi minisztérium.

Koronavírus - Törökországban meghaladta a 32 ezret a fertőzöttek napi száma
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán ismertette először az igazolt fertőzöttek napi számát, amely azóta 30 ezer közelében alakult, 28 351 és 31 923 között ingadozott. A mostani értékkel a mutató ettől a sávtól valamelyest felfelé látszik elmozdulni.

A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig regisztrált összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

Csütörtökön a kis-ázsiai országban 187 ember vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 14 316-ra emelkedett. A szerdai adat 193 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, 5502-ről 5611-re. A gyógyultak száma 4190-nel 418 331-re emelkedett.

A 83 milliós országban mostanáig több mint 19,1 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban kedd este új járványügyi szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort továbbra sem befolyásolja.

Az intézkedés értelmében az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig nem, péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig pedig kizárólag bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. Ankara a második hullám során még nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

MTI