Koronavírus - További enyhe csökkenés mellett megközelítette a 60 ezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban

2020. június 7. - 17:26 | Külföld

Kis mértékű, további csökkenést mutat a koronavírussal fertőzöttek számának napi mutatója Belgiumban, a járvány helyi megjelenése óta regisztráltak száma így is megközelítette a 60 ezret. Hollandiában az újonnan fertőzöttek átlagos napi adatait meghaladó új esetekről számoltak be vasárnap. Luxemburgban közel két hete senki sem halt meg a járvánnyal összefüggésben.

Koronavírus - További enyhe csökkenés mellett megközelítette a 60 ezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban
Illusztrációs felvétel (TASR)

A belga közegészségügyi szolgálat arról tájékoztatott vasárnap, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzöttek száma a hét előző napjaiban jelzett adatokkal nagyjából megegyezik. Vasárnapra 154, péntek óta 319 embernél mutatták ki a kórokozót. Ezzel idáig 59 226 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

A legtöbb, 33 328 fertőzöttről továbbra is Flandriából, az ország északi, flamand nyelvű régiójából adtak hírt. A déli, francia nyelvű Vallóniában 18 790, a Brüsszeli régióban 6056 fertőzöttről tudnak.

Jelentősen, egy hét alatt mintegy felére, 21-re csökkent a kórházba szállítottak napi száma. Súlyos tünetek miatt kórházban 571 embert ápolnak, míg számuk egy hete még 300-zal volt magasabb. Intenzív ellátásban 111 embert részesítenek, mintegy 50-nel kevesebbet, mint a hét elején.

A járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta 16 291-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket.

A betegségben elhunytak száma szintén csökkenést mutat. Amíg a múlt héten még naponta mintegy 25 ember vesztette életét a vírus következtében, számuk vasárnapra 15-re redukálódott. Ez idáig 9595 ember, ezen a héten 142 hunyt el a betegségben. Az elhalálozások 48 százaléka kórházakban, 50 százaléka idősek otthonában következett be - tették hozzá.

A La Libre Belgique című belga napilap arról számolt be, hogy a kormány szombat esti döntése értelmében a nehézségekkel küzdő vendéglátóipari és kulturális szektor 6 százalékos áfakedvezményben részesül az év végig. A koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztők igényelte ideiglenes munkanélküli segély augusztus 31-ig folyósítható. A rendes működést legkésőbb és csak fokozatosan megkezdő vendéglátóipar dolgozóinak adható munkanélküli segély azonban az év vége felé lesz elérhető. A szektorban tevékenykedő munkaadók a következő három hónapban részleges menetességet kaphatnak a munkaadói járulék megfizetése alól, hogy ösztönözzék az átmenetileg munka nélkül maradtak foglalkoztatását.

Bejelentették továbbá, hogy mindenki, aki Belgiumban tartózkodási engedéllyel rendelkezik, tíz tetszőleges útvonalra szóló vasúti jegyet igényelhet. A belföldi utazást lehetővé tevő kedvezmény július 1-jétől december 31-ig érvényes ingyenes kerékpárszállítással együtt.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) vasárnap délután a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedéséről tájékoztatott. Amíg a frissen regisztráltak száma az elmúlt napokban 140 és 180 között mozgott, vasárnapra 239 ember esetében volt pozitív a vírusteszt eredménye. Ezzel ez idáig 47 574 embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. Ez két hetes időszakot tekintve heti mintegy ezer új esetet jelent.

A járvány következtében elhunytak száma azonban további jelentős csökkenést mutat. A szakhatóság beszámolója szerint két hete még közel 90, a múlt hét folyamán átlagosan 50, a hét elején bekövetkezett mintegy 10 halálesethez képest pedig az elmúlt 24 órában ketten hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6013-an haltak meg.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közel két hete nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Átlagéletkoruk 84 év.

A hét folyamán 13, a hétvégén ez idáig 3 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ezzel a nagyhercegségben 4035-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Átlagéletkoruk 43 év. Kórházban 30 embert ápolnak. Számuk a hét elején 55 volt. Az ápoltak közül egy részesül intenzív ellátásban, míg a hét elején még nyolcan.

MTI