KORONAVÍRUS: Újabb 6 magyar halt meg, 678-ra nőtt a fertőzöttek száma

2020. április 4. - 07:48 | Külföld

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 678 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

KORONAVÍRUS: Újabb 6 magyar halt meg, 678-ra nőtt a fertőzöttek száma
Illusztráció

Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, közülük öten 77 év felettiek. A halálos áldozatot száma 32-re, a gyógyultakéké 58 főre emelkedett - tudatta szombaton reggel a magyar kormányzati tájékoztató weboldal.

Az elhunytak között három nő és három férfi van, mindannyiuknál krónikus alapbetegségek álltak fenn. Egy 54 éves nőn kívül 77 és 85 év közöttiek, derül ki a kormányzati oldal táblázatából az Index cikke szerint.

Müller Cecília tiszti főorvos már korábban is közölte, hogy Magyarország a csoportos megbetegedések szakaszában van, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. "Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat" - emlékeztetett.

Március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, ezen a napon nyilvánította a WHO világjárvánnyá az új betegséget. Március 16-án lezárták a magyar határokat, betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és szórakozóhelyek, korlátozták az üzletek 15 óra utáni nyitva tartását.

A járvány megakadályozása érdekében március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezetett be a kormány: ennek értelmében csak munkavégzés és az alapvető szükségletek kielégítése miatt hagyhatják el az emberek otthonaikat. A 65 évnél idősebbek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, drogériákat, ekkor mások nem is léphetnek be a dolgozókon kívül.

(Index/parameter)