Koronavírus - Újabb szigorítások jönnek, mielőtt még elszabadul a pokol – mutatjuk, mit zárhatnak be!

2020. október 11. - 07:00 | Belföld

A járványügyi bizottság intézkedési javaslatokat fogalmazott meg hosszúra nyúlt szombati ülését követően, melyet vasárnap a Központi Válságstábnak kell még jóváhagynia.

Koronavírus - Újabb szigorítások jönnek, mielőtt még elszabadul a pokol – mutatjuk, mit zárhatnak be!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Miután szombaton sem jött meg az enyhülés koronavírus-fronton, ehelyett minden eddiginél súlyosabb rekord dőlt meg az újonnan azonosított fertőzöttek számában, és a napi fertőzöttek száma már a kétezerhez közelít, Igor Matovič már reggel jelezte, hogy össze kell ülnie a járványügyi bizottságnak, majd a válságstábnak is, hogy azonnali intézkedéseket vezessenek be.

A miniszterelnök a hatórás tanácskozást követően este nyolc után közölte, további szigorításokat javasol a bizottság, ám azokat nem részletezte, mert még a válságstábnak is jóvá kell hagynia.

Azt viszont elmondta, hogy a fertőzöttek száma vélhetően továbbra is drámaian emelkedni fog. Hozzátette, a legnagyobb fegyverünk a koronavírus-járvány terjedése ellen pillanatnyilag a szájmaszk viselete. "Felelősségteljes emberek társadalmaként kell védekeznünk" - húzta alá.

Ján Mikas országos tiszti főorvos jelezte, szigorításokra van szükség, hogy ne jussunk arra a sorsra, mint a csehek, ahol a szombat reggeli adat szerint ismét jelentősen megugrott az új fertőzöttek száma, és 24 óra leforgása alatt több mint 8600-an voltak.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter bízik abban, hogy a válságstáb vasárnap jóváhagyja az intézkedéseket, melyeket azonban ő sem részletezett.

A Hospodárske noviny azonban olyan információhoz jutott, hogy a bizottság a következő egységek bezárását javasolja:

- középiskolák
- éttermek (csak elvitelre adhatnának ki ételt)
- konditermek, fitneszközpontok
- uszodák
- wellness-központok

(TASR/HNonline)