Koronavírus - Ukrajnában ismét megközelítette a tízezret a napi új fertőzöttek száma

2020. december 31. - 13:36 | Külföld

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, csütörtökre megint csaknem tízezer új fertőzöttet és több mint kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, ismét jelentősen nőtt viszont a gyógyultak száma.

Koronavírus - Ukrajnában ismét megközelítette a tízezret a napi új fertőzöttek száma
Illusztrációs felvétel (TASR)

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 9699 esettel 1 055 047-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 209 áldozattal 18 533-ra. Eddig 709 993-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 12 ezren, az aktív betegek száma így több mint kétezerrel 326 521-re csökkent.

A legtöbb új esetet, több mint 1300-at az elmúlt napon ismét az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 111 ezret, az elhunytaké pedig 22-vel 1919-re emelkedett.

Előző nap az országban ismét sok, 2704 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy Ukrajna megállapodott a Sinovac kínai gyógyszergyártó céggel több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcina megvásárlásáról, az első szállítmány megérkezésére februárban számítanak. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter csütörtöki tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy még további külföldi gyártóvállatokkal is tárgyalnak oltóanyagvásárlásról. Emlékeztetett arra, hogy várhatóan márciusban érkezik meg Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért, ingyenes 8 millió dózis vakcina első adagja. Az ukrán kormány reményei szerint a COVAX-on keresztül még további 8 millió ingyen oltóanyaghoz juthat majd az ország.

Sztepanov ismét megerősítette, hogy az állami pénzen beszerzett vakcinákkal ingyenesen oltják be a lakosságot, elsőként az egészségügyi alkalmazottakat, az időseket és a krónikus betegeket.

MTI

Címkék: Ukrajna, koronavírus