Koronavírusos annak a kórháznak a takarítónője, ahol 62 egészségügyi dolgozó került karanténba

2020. április 3. - 13:17 | Régió

Pozitív lett a koronavírustesztje egy takarítónőnek a zsolnai egyetemi kórházban, ahol 62 egészségügyi dolgozó került karanténba, miután egy koronavírusos személlyel kerültek kapcsolatba.

Koronavírusos annak a kórháznak a takarítónője, ahol 62 egészségügyi dolgozó került karanténba
Fotó: TASR

Egy 67 éves zsolnai járásbeli férfi március 31-én került kórházba, ahol koronavírus-tesztet is elvégeztek rajta. A beteget elkülönítették, más páciensekkel nem került kapcsolatba. Április 1-én érkezett meg a teszt eredménye, amely igazolta a koronavírus-fertőzést. A beteget átszállították a martini kórházba.

A dolgozók házi karanténját az indokolta, hogy a beteg korábban, március 22-én más panaszokkal feküdt kórházban, de mivel akkor nem produkált semmilyen koronavírusra utaló tünetet és külföldön sem volt, nem tesztelték. Bár az egészségügyi személyzet védőfelszerelésben látta el a pácienst, megelőzésképpen döntött a kórház a személyzet elkülönítése mellett.

Lenka Záteková, a kórház szóvivőjének tájékoztatása szerint a 62-ből eddig 39 személlyel végezték el a tesztet, 38 pedig negatív lett. Az eddigi egyetlen pozitív eredményt egy takarítónőnél mutatták ki, aki egyelőre nem észlelte magán a koronavírus tüneteit. A nő házi karanténban van.

A szóvivő szerint a teszteket szerdán végezték el 9 orvossal, 20 nővérrel és 10 egyéb alkalmazottal. Egyelőre nem igazolt a terjedés forrása, így még nem bizonyított, hogy a két pozitív eset összefügg-e. Amennyiben szükséges, további érintett alkalmazottakat helyezhetnek karanténba.


TASR/para