Koronavírusos gócpontot fedeztek fel az Antarktiszon, egy chilei katonai bázison

2020. december 22. - 10:06 | Tech

A koronavírus-világjárvány új gócpontját fedezték fel az Antarktiszon egy chilei katonai bázison.

Koronavírusos gócpontot fedeztek fel az Antarktiszon, egy chilei katonai bázison
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Ezzel egyetlen kontinens sem maradt a Földön, ahol ne jelent volna meg a SARS-CoV-2 jelű új koronavírus - jelentette be hétfőn a chilei hadsereg.

"Harminchat embernek lett pozitív a tesztje, közülük 26-an tartoznak a fegyveres testülethez, tízen civilek, akik tervezett fenntartási munkákat végeznek a Bernardo O'Higgins Riquelme antarktiszi bázison"

- olvasható a közleményben.

A fertőzés a chilei haditengerészet Sargento Aldea nevű hajójának látogatásával függhet össze, amely ellátási feladatokat végzett november 27. és december 10. között.

Amikor befejezte a küldetését, majd december 16-án visszatért Talcahuano kikötőjébe, a legénység 208 tagja között három pozitív esetet találtak.

A járvány megfékezésére hozott korlátozások, köztük a turistautak megszüntetése után mostanáig az Antarktisz a Föld kivételes, koronavírusmentes területei közé tartozott.

A világjárvány kezdetén evakuáltak mindenkit, akire nem volt feltétlenül szükség, valamint megtiltották a kapcsolatot a katonai állomáshelyek személyzete és az antarktiszi nemzetközi kutatóbázisok dolgozói között.