A koronavírusos vuhani dögkútnál is undorítóbb, ahogy Peking őrmesterként pampog a csehek politikusára

2020. augusztus 31. - 15:18 | Külföld

Bekéretik a cseh külügyminisztériumba Kína prágai nagykövetét, hogy adjon magyarázatot Vang Ji kínai külügyminiszter nyilatkozataira, amelyekkel megfenyegette Miloš Vystrčilt, a cseh szenátus elnökét hivatalos tajvani látogatása miatt.

A koronavírusos vuhani dögkútnál is undorítóbb, ahogy Peking őrmesterként pampog a csehek politikusára
Illusztráció

Vystrčil, aki az alkotmány szerint Csehország második legmagasabb közjogi méltósága, szombaton kezdte meg látogatását népes, 89 fős cseh küldöttség élén Tajvanon, amelyet Peking az "egy Kína" politika jegyében a saját területének tekint. A látogatás, amelyet a szenátus elnökének sem Miloš Zeman államfő, sem Tomáš Petříček külügyminiszter nem javasolt, kiváltotta Kína nemtetszését és éles bírálatait.

"Rákényszerítjük, hogy nagy árat fizessen rövidlátó viselkedéséért és politikai opportunizmusáért" - jelentette ki hétfőn berlini látogatása alkalmával a kínai diplomácia vezetője.

Az "egy Kína" elvének megsértése 1,4 milliárd kínait érint kedvezőtlenül, s a kínai kormány a cseh szenátus elnökének és a mögötte álló köröknek "ilyen nyílt provokációját" nem fogja eltűrni - hangsúlyozta Vang Ji.

Vystrčil szerint a kínai külügyminiszter nyilatkozata beavatkozás Csehország belügyeibe. "Természetesen bánt ez a nyilatkozat, mert beavatkozást jelent Csehország belügyeibe. Szabad ország vagyunk, amely mindenkivel jó viszonyt akar kialakítani, és bízom benne, hogy ez a nyilatkozat ellenére is így lesz" - mondta Vystrčil újságíróknak Tajvanon. "Meg kell ismételnem, hogy ez a látogatás nem irányul senki ellen. Célja az együttműködés megerősítése, Csehország gazdasági érdekeinek képviselete és a demokrácia alapelveinek érvényesítése" - tette hozzá a cseh politikus.

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva nem kívánta kommentálni Vystrčil tajvani útját, ugyanakkor

a kínai diplomácia vezetőjének szavait elfogadhatatlannak minősítette. "Ezt nem tudom elfogadni. Még a héten bekéretem Kína prágai nagykövetét, hogy adjon magyarázatot a nyilatkozatra" - szögezte le Petříček.

Vystrčil a szenátus elnökeként a legmagasabb rangú cseh állami vezető, aki Tajvanra látogatott, ahol megbeszélést folytat Caj Jing-ven tajvani elnökkel, valamint a sziget parlamentjének elnökével és miniszterelnökével is. A delegáció tagja a cseh szenátus alelnöke, több szenátusi bizottság vezetője, illetve Zdenek Hrib prágai főpolgármester is, valamint számos üzleti vezető, egyetemi rektorok, civil szervezetek képviselői.

Csehország nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Tajpejjel, ennek ellenére Tajvan - Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság után - Csehországba irányítja leginkább a beruházásait Európában. Több vezető tajvani vállalat - köztük a Foxconn, az Asus, az Acer és az AU Optronics - tart fenn gyárat Csehországban. Prága tavaly testvérvárosi kapcsolatot épített ki Tajpejjel.

MTI