Koronavírussal fertőzött a világ egyik legnagyobb országának elnöke, aki eddig csak lefitymálta a nyavalyát

2020. július 7. - 18:10 | Külföld

Hétfőn ismét tesztelték Jair Bolsonaro brazil elnököt az új koronavírusra, miután helyi sajtójelentések szerint az akár súlyos tüdőgyulladással is járó Covid-19 betegséghez hasonló tünetei voltak. Az államfő számára nem lett túl biztató az eredmény, mert kedden kiderült, az pozitívra sikeredett. 

Koronavírussal fertőzött a világ egyik legnagyobb országának elnöke, aki eddig csak lefitymálta a nyavalyát
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Éppen most tudtam meg, hogy pozitív lett a teszt eredménye" - jelentette ki több televíziós csatornának adott interjújában a 65 éves államfő, aki a világjárvány kezdete óta egyre csak kisebbítette a betegség súlyosságát, és akinek az országában mintegy 65 ezer halálos áldozata van a vírus okozta Covid-19 betegségnek.

Bolsonaro kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, "kisebb influenzának" titulálta a betegséget. Azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát. Szerinte a gazdasági válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban.

A hétvégén több tömegrendezvényen is részt vett, a többi között az amerikai nagykövettel is találkozott a július 4-i amerikai függetlenség napi ünnepség alkalmából.

Júniusban arról számoltunk be, hogy egy brazil szövetségi bíró elrendelte, hogy az elnöknek szájmaszkot kell viselnie a nyilvános helyeken a koronavírus-járvány miatt. Renato Borelli bíró napi 2000 reál (mintegy 340 euró) pénzbírságot állapított meg Bolsonaróval szemben, ha továbbra is figyelmen kívül hagyja a koronavírus-járvány terjedésének fékezését hivatott szövetségi rendeletet.

(BBC/para/MTI)