A koronavírussal fertőzöttek is szavazhatnak majd az őszi önkormányzati választásokon

2022. május 11. - 12:55 | Belföld

A koronavírus-fertőzés miatt karanténba kerülők és a velük egy háztartásban élők is leadhatják szavazatukat az összevont őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokon. A parlament kedden fogadta el a módosítást.

A rendhagyó módon való szavazás minden egyes fázisát szabályozza a módosítás, és lehetővé teszi, hogy a COVID-19 betegség miatt karanténba kerülő választópolgárok is szavazhassanak. „Csak azok kérhetik a rendhagyó szavazást, akik számára karantént rendeltek el a közegészség védelme érdekében a Covid-19 betegség miatt, továbbá a velük egy háztartásban élők” - áll a belügyminisztérium által kidolgozott módosításban.

A rendhagyó módon való szavazás előkészítése csak akkor kezdődik meg, ha a járványhelyzet ezt megkívánja, és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legkésőbb 2022. szeptember 30-ig elrendeli, hogy a COVID-19 betegeknek és a közeli kontaktusaiknak karanténban kell maradniuk.

A speciális szavazást a választópolgárnak kell kérnie, legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon 12 óráig, telefonon, a helyi választási bizottság jegyzőkönyvvezetőjénél. A rendhagyó választás lebonyolítására külön szavazókört kell kialakítani, saját választási bizottsággal az adott faluban vagy városban, illetve Pozsony és Kassa esetében az egyes városrészekben.

A speciális választási bizottság tagjai mozgóurnával mennek ki a karanténban levő, szavazási lehetőséget kérő választópolgárhoz. A választási bizottságnak legalább 8 tagúnak kell lennie, egy-egy helyszínre legalább 2 tagjának kell kimennie.


(TASR)