A koronavírussal kapcsolatos konspirációs elméletekben hívők jelentősen befolyásolják a beoltottságot Szlovákiában

2021. október 25. - 15:17 | Belföld

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos konspirációs elméletek jelentősen befolyásolják a beoltottság mértékét Szlovákiában. Az embereknek a 81 százaléka nem hisz az összeesküvés-elméletekben – derül ki a Hogy van, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) nevű felmérésből.

A koronavírussal kapcsolatos konspirációs elméletekben hívők jelentősen befolyásolják a beoltottságot Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A közvélemény-kutatásban hat kijelentésről kérdezték az embereket, a négy legnépszerűbbel pedig kb. 40%-nyian értettek egyet, míg legalább eggyel 61,2%-nyian. A megkérdezetteknek megközelítőleg negyede nem ért egyet egy konspirációs elmélettel sem.

A felmérésből kiderült, hogy akik egyetértettek az összes felsorolt kijelentéssel, ezek körében mindössze 8,3%-os a beoltottság.

A megkérdezettek legtöbbször (43,3%) azzal az összeesküvés-elmélettel értettek egyet, miszerint a koronavírus okozta elhalálozások számával kapcsolatban többet jelentenek be, mint ami a valóság. Hasonlóan népszerű az a kijelentés, miszerint a Covid-19-et egy laborban fejlesztették ki és szándékosan terjesztették el az emberek között, a jelenlegi járványhelyzet csupán egy világméretű törekvés része a kötelező oltás elérésében, valamint, hogy a járványt valaki azért idézte elő, hogy könnyebben befolyásolhassa az embereket.

Robert Klobucký szociológus, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársa szerint az, hogy Szlovákiában az emberek ilyen nagy mértékben hisznek a konspirációs elméletekben, magyarázattal lehet az alacsony beoltottságra. Ugyanis azok a megkérdezettek, akik nem hisznek egyik kijelentésben sem, 81%-ban be vannak oltva.

Regionális szinten főként Pozsonyban és Kassán hisznek legkevésbé az összeesküvés-elméletekben, viszont az ellenkezője tapasztalható az ország azon részein, ahol az emberek kevésbé elégedettek az életükkel. Emellett minél alacsonyabb az illető iskolai végzettsége, annál nagyobb mértékben hisz az elméletekben. Akik egyetértenek ezekkel, beismerik, hogy kevésbé tartják be a járványügyi intézkedéseket, valamint kevésbé korlátozzák a kapcsolattartást más személyekkel.

A felmérést október 5. és 10. között végezték el ezer személy bevonásával az MNFORCE és a Seesame közvélemény-kutató ügynökség, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia jóvoltából.


TASR/para