"Körözést" adtak ki egy bálnára, mert szeméttel van teli a teste és éhhalál fenyegeti

2022. január 21. - 13:47 | Külföld

Szemétbe akadt hosszúszárnyú bálnát keres egy tengeriállat-mentő csoport Hawaii partjainál.

 

"Körözést" adtak ki egy bálnára, mert szeméttel van teli a teste és éhhalál fenyegeti
Illusztráció (wikipédia)

Az elmúlt hétvégén mintegy 600 méter hosszú, erős halászzsinórt távolítottak el az állatról Kaui-sziget közelében - írja a The Garden Island című lap. A hatóságoknak azonban nem sikerült mindent leszedniük az állatról, mielőtt az továbbúszott. Ezért megpróbálják megtalálni a bálnát, hogy folytassák a tisztítását, ha a körülmények engedik. Meg akarják vizsgálni a zsinórt is, hogy meghatározzák, pontosan mi az és honnan származik.

A nagy bálnák könnyen beleakadnak elhagyott vagy épp használat alatt álló halászfelszerelésekbe, vagy egyéb kötelekbe és zsinórokba. A rácsavarodott szemét okozta plusz ellenállás miatt az állatnak több energiájába kerül az úszás. Megnehezítheti a táplálkozást, nagy eséllyel éhen is halhat ezért a bálna. De a szemét akár meg is sebesítheti és fertőzést is okozhat nála.

A keresett bálna erősen lesoványodott, bőre világos színű, durva - közölte az Amerikai Óceán-és Légkörkutató Központ (NOAA). Foltokban rozsdaszínű bálnatetvek borítják, ami arra utal, hogy nagy stressz alatt van.

A Kauai szigetén lévő Koloában élő Graham Talaber épp levesteknősöket filmezett vasárnap drónnal kiküldött kamerájával, amikor köteleket és sötét foltokat vett észre a vízben, majd egy nagy háló végén meglátott egy hosszúszárnyú bálnát. Azonnal értesítette a NOAA-t. A mentőalakulat egy műholdas jeladót rögzített az állathoz, amely nagyjából egy héten belül kioldja magát. Az eszköz jelezte, hogy a bálna szerdán visszaért Kauai vizeibe, de egyelőre nem látták az állatot.

MTI

Címkék: bálna, hawaii