Korrupció az építési hivatalban: Cserebizniszt ajánlott a polgármester!

2020. május 12. - 14:40 | Belföld

Korrupciós ügy miatt vonultak ki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) emberei Malackára (Malacky).

Korrupció az építési hivatalban: Cserebizniszt ajánlott a polgármester!

Az "Építő" (Staviteľ) fedőnevű akció keretében két személyt, J. Ř.-t és M. L.-t vették őrizetbe - tájékoztatott a rendőrség a Facebookon. Az Aktuality.sk információi szerint egyikük a város polgármestere, Juraj Říha volt.

A szerteágazó rendőrségi nyomozás alapján a malackai önkormányzat egyik embere cserebiznisz formájában igényelt kenőpénzt egy ingatlanfejlesztő cég vezetőjétől.

Az ingatlanfejlesztő nemrégiben egy társasházat építtetett a városban, és minden törvényi feltételt teljesített ahhoz, hogy a komplexumhoz megkapja a használatbavételi engedélyt. A dolog azonban nem volt ilyen egyszerű. Egy közvetítőn keresztül azt az üzenetet kapta az önkormányzat egyik emberétől, hogy egy feltételt még teljesítenie kell ahhoz, hogy sikerrel járjon az építési hivatalban.

Az ajánlat lényege az volt, hogy a vállalkozó csak akkor kapja meg a kollaudációs végzést, ha rendőrségi kapcsolatain keresztül elintézi, hogy a helyi közlekedésrendészet hagyja jóvá a város által megálmodott multifunkciós csarnok megépítését. Annak ellenére, hogy az önkormányzat nem teljesíti az ehhez szükséges törvényi feltételeket.

A vizsgálati műveletek érdekeit szem előtt tartva a hatóság több részletet egyelőre nem árul el az ügyről. Egyelőre azt sem tudni, hogy indítványozzák-e a két rendőrségi őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását.

(para)