Korrupció és pénzmosás ügyében akciózott a NAKA – hat személyt gyanúsítottak meg

2021. június 17. - 10:28 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön hat személy ellen indított eljárást a Mýtnik II fedőnevű akció keretén belül.

Korrupció és pénzmosás ügyében akciózott a NAKA – hat személyt gyanúsítottak meg
Illusztráció (Fotó: TASR)

A hatóság hat személyt gyanúsított meg pénzmosással, korrupcióval, valamint közbeszerzésekkel való machinációval. Michal Slivka rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint két személyt vettek őrizetbe – egyikük a TA3 szerint Andrej H., az MH Manažment alelnöke.

A szóvivő közölte, a vizsgálat ezen szakaszában további információkkal nem szolgálhat.

Az első Mýtnik rendőrségi akció idén január végén zajlott: azon túl, hogy őrizetbe vették a Pénzügyi Igazgatóság korábbi elnökét, František Imreczét, a NAKA lecsapott nyolc másik személyre is, köztük a pénzügyőrség informatikai vezetőjére, Milan Gregára is.

A Specializált Büntetőbíróság február elején adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Michal Suchoba ellen, nem sokkal később pedig őrizetbe vették az Egyesült Arab Emirátusokban. Ő az a vállalkozó, aki a Smerhez közeli oligarchával, Jozef Brhellel együtt komoly pénzeket akasztott le az állami megrendelésekről.

A nyomozók szerint Imrecze egy sokmilliós IT-tendert szőtt egy konkrét – Allexis nevű – cégre, mely társaság hátterében Imrecze egy barátja, Michal Suchoba vállalkozó, illetve az oligarcha Brhel áll. A rendelkezésre álló információk szerint ezzel a húzással az államot 42 millió euróval rövidítették meg, és az erről szóló szerződést titkosították.

TASR/para