A korrupció és a Smer kormányzása alatti jogállam csődjének a megtestesítője – így reagált Kováčik elítélésére az OĽaNO, az SaS és Daniel Lipšic

2021. szeptember 20. - 21:00 | Belföld

Hétfőn a bazini Specializált Büntetőbíróság 14 évre ítélte Dušan Kováčik egykori speciális ügyészt. A bíróság határozata viszont nem jogerős, ugyanis a vádlott és ügyvédje fellebbezett ellene. Mutatjuk, hogyan reagált a történtekre az OĽaNO, az SaS, valamint Daniel Lipšic speciális ügyész.

A korrupció és a Smer kormányzása alatti jogállam csődjének a megtestesítője – így reagált Kováčik elítélésére az OĽaNO, az SaS és Daniel Lipšic
Fotó: TASR

Az OĽaNO az igazságszolgáltatás fontos megnyilvánulásának tartja az ítéletet.

„Bár jelenleg a régi rendszer széles körű megtorlásának vagyunk a tanúi, amely mindent megtesz azért, hogy visszafordítsa a jogállam előrelépését, bízunk benne, hogy ez az ítélet is az ország korrupciótól és szervezett bűnözésétől történő megtisztulásának a jele”

– áll a kormánypárt nyilatkozatában, amelyben megemlítik, hogy ők már korábban is rámutattak az ügyész számos gyanús tevékenységére.

Az SaS szerint Dušan Kováčik a korrupció és a Smer kormányzása alatti jogállam csődjének a megtestesítője.

„A döntés, amelyben elítélték Dušan Kováčikot, azt mutatja, hogy milyen állapotban volt a társadalmunk jogállamként Robert Fico kormányának ideje alatt. A tény, hogy Dušan Kováčikot többször is megválasztották speciális ügyésznek, azt bizonyítja, hogy milyen korrupcióban éltünk Fico ideje alatt, és mennyi munka áll előttünk azért, hogy Szlovákia valóba jogállammá váljon”

– nyomatékosította az SaS a nyilatkozatában.

„Senki sem örül annak, hogy az egykori speciális ügyésznek bíróság elé kellett állnia, ahol súlyos bűncselekményekért kellett felelnie. De ha jogállamban szeretnénk élni, akkor a törvénynek mindenkire vonatkoznia kell”

– nyilatkozta az ítélethirdetést követően Daniel Lipšic speciális ügyész.

„A Specializált Büntetőbíróság mai ítélete megerősítette az általunk benyújtott vádemelés fontosságát. Ezzel kapcsolatban értékelem kollégám, Michal Šúrek magasan szakképzett teljesítményét mind az előkészítő eljárásban, mind a főtárgyaláson”

– tette hozzá Lipšic.


TASR/para