KORRUPCIÓ: Kenőpénzt fogadott el az Agrárkifizető Ügynökség munkatársa

2017. február 25. - 12:51 | Belföld

A rendőrség korrupcióval vádolta meg Peter O.-t, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) alkalmazottját, aki állítólag kenőpénzt fogadott el.

A vád szerint a férfi múlt év decemberében két százalékos részesedést kért egy szövetkezet jóváhagyott támogatásából, ami megközelítőleg 16 ezer eurónak felelt meg. A kenőpénz első részét (6 ezer eurót) január első felében fizethette ki a szövetkezet elnöke.

Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány szerint az üzletet egy autóban hajtották végre, amit már a rendőrség is ellenőrzés alatt tartott, mivel a szövetkezet elnöke jelentette az esetet.

Csütörtökön a nyomozók kibővítették Peter O. bűnlajstromát, mivel időközben egy másik mezőgazdásztól is pénzt követelt. A támogatás közvetítéséért a vádlott ezer eurót kért február közepén.

Gašpar szerint a második esetben a támogatást igénylő Tibor S.-t vesztegetéssel vádolták meg, aki át is utalta a kért összeget Peter O.-nak. Amennyiben a magánvállalkozó bűnössége beigazolódik, akár hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik, míg a PPA alkalmazottja kenőpénz elfogadásáért akár nyolc évre is rács mögé kerülhet.

Juraj Kožuch, a PPA elnökének elmondása szerint Peter O. már 2004 óta az ügynökségnél dolgozott. Az ügyész kérvényezte a vádlott vizsgálati fogságba helyezését, a bíróság azonban ezt elutasította.

SME/para