Korrupció miatt tíz év börtönre ítélték a volt elnököt

Korrupció miatt tíz év börtönre ítélte egy bíróság Antonio Saca volt salvadori elnököt szerdán, miután bűnösnek vallotta magát sikkasztásban és pénzmosásban. Saca elnöksége alatt több mint 300 millió dollár közpénznek veszett nyoma.

Az 53 éves, az elnöki tisztséget 2004 és 2009 között betöltő Antonio Saca a múlt hónapban vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban, vélhetően azért, hogy enyhítsék büntetését. Az ügyészség szerint Saca közpénzeket sajátított ki magának és másoknak, egyebek közt több mint 7 millió dollárt "különített el" jobboldali pártjának.

A volt államfő 5 évet kapott sikkasztásért, 5 évet pedig pénzmosásért, és 260 millió dollárt vissza kell térítenie az államkasszába. A bíróság Saca kormányának három volt tisztviselőjére is büntetést rótt ki, őket 3 és 16 év közötti szabadságvesztéssel sújtotta azért, mert részt vettek egy kiterjedt korrupciós hálózatban.

Antonio Sacát 2016-ban vették őrizetbe, fia esküvőjén. A volt államfő utódja, Mauricio Funes - aki 2009 és 2014 között volt elnök -, 2016 óta Nicaraguában él száműzetésben, a salvadori hatóságok őt azzal gyanúsítják, hogy saját célra használt közpénzeket, egyebek közt utazásokat, házfelújításokat és kórházi kezeléseket finanszírozott az államkasszából.

A salvadori főügyész emellett elrendelte 29 másik személy, köztük Funes rokonainak és a kabinet volt tisztségviselőinek a letartóztatását.

MTI/para