Korszerű sürgősségi betegfelvételi részleg épül a komáromi kórházban

2020-ban újabb korszerűsítést tervez a Komáromi kórház, az AGEL csoport tagja. Több mint 9,2 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatást kapott erre a célra az egészségügyi intézmény. A sürgősségi betegfelvételi részleg projektjét csütörtökön mutatták be.

Korszerű sürgősségi betegfelvételi részleg épül a komáromi kórházban
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap integrált regionális operatív programjából kapta a kórház a támogatást. A kórház a költségek 10 százalékával járul hozzá a projekt finanszírozásához, a fennmaradó részt a kórház és az Agel csoport állja.

Miroslav Jaška, a kórház igazgatója a TASR-nek elmondta, a projekt összköltsége megközelítőleg 11 millió euró. Elmondása szerint az új sürgőségi betegfelvételi részleg egyik fő előnye az egyes osztály sürgősségi részlegeinek központosítása lesz. „A cél, hogy a beteg azonnal megtalálja azt a részleget, ahová mennie kell. Ha szükséges, azonnal ellátják a sürgősségi osztályon, vagy a neurológiai, a sebészeti, illetve a nőgyógyászati osztályra irányítják. A projekt része a csúcstechnológia beszerzése, és három korszerű műtő kialakítása is. Ha a beteg állapota akut, a diagnózis felállítása után azonnal a műtőbe vihetik" - mondta az igazgató.

Jaška tájékoztatása szerint 2021 végére kell befejezni a kivitelezést, 2022 márciusáig pedig át kell adni a létesítményt. Jelenleg az előkészítő munkát végzik, az első szakasz decemberben zárult le a régi, használaton kívüli gépház szanálásával. Az előkészítő munka 2020 elején folytatódik, az építkezés tavasszal kezdődik.

Michal Pišoja, az AGEL csoport igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy  csehországi és szlovákiai egészségügyi intézményekben szerzett tapasztalatok alapján tervezték meg és alakítják ki a komáromi sürgősségi betegfelvételi részleget, az elsődleges cél a biztonságos és minőségi ellátás.

„A sürgősségi ellátás és a gyors diagnosztika nagyon fontos a korszerű egészségügyi ellátásban. Örülök annak is, hogy a nőgyógyászati és a sebészeti részleg új műtőkkel bővül" - mondta Bastrnák Tibor (Most-Híd) parlamenti képviselő.

A több mint 110 éves komáromi kórház a régió egyik legfontosabb egészségügyi intézménye, 11 fekvőrészleg, három intenzív osztály, 23 rendelő és 10 vizsgáló van a komplexumban.

TASR