Kortárs magyar írókkal tüntettek több százan Budapesten, amiért Orbánék hétfőtől szigorúan büntetik a hajléktalanságot

A "közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés" ellen szerveztek tiltakozó demonstrációt kortárs magyar írók A Város Mindenkié csoporttal közösen Budapesten vasárnap délután.

Kortárs magyar írókkal tüntettek több százan Budapesten, amiért Orbánék hétfőtől szigorúan büntetik a hajléktalanságot
Fotó: Erdős Dénes / 444.hu

A budapesti Kossuth téren összegyűlt, az MTI szerint néhány száz, a 444.hu szerint több száz, közel ezer ember előtt csaknem nyolcvan kortárs magyar író - köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna és Lackfi János - az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára reagáló, egy-egy táblára írt mondatát olvasta fel Gergye Krisztián és Hajmási Dávid, tiltakozva a szabálysértési törvény hétfőn hatályba lépő módosítása ellen, mely szerint

szigorúbban fogják büntetni a „közterületen való életvitelszerű tartózkodást”, így aki nem veti magát alá a rendőri intézkedésnek, azt szabálysértési őrizetbe vehetik és közmunkával vagy elzárással is büntethetik.

A demonstráción A Város Mindenkié csoport aktivistája, Erdőhegyi Márta - aki elmondása szerint lakott már albérletben, átmeneti szállón, sátorban, illetve szociális bérlakásban is - azt mondta: a büntetés nem megoldás, szerinte inkább megfelelő lakhatáshoz kellene segíteni az embereket.

A hajléktalanszállókról szólva megjegyezte: ezek a helyek sokaknak nyújtanak fedelet, biztonságot, segítséget, de szerinte tartósabb és méltóbb megoldások kellenek a hajléktalanság megszüntetéséhez. Érthetőnek nevezte, ha nem akar egy hajléktalan ember beköltözni olyan szállókra, ahol "hemzsegnek a különböző élősködő állatok" és ahol nincs saját tere.

Úgy fogalmazott: azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek. Hozzátette: az utcán élő emberek azokat a hajléktalanságban élő embereket is képviselik, akiknek a problémái nincsenek szem előtt.

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lép hatályba.

A tüntetés szervezői írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek fel, hogy egyetlen mondatban mondják el véleményüket arról, amire a kormány készül (via 444):
 
A múltunkban, a jelenünkben és a jövőnkben kormányzati módszerekkel életvitelszerűen tartózkodni tilos. (Babiczky Tibor)
 
Ha hónapok óta ott ül az ovi előtt egy bőröndös bácsi, aggódsz-e érte, ha egy reggel nem látod? (Balogh Róbert)
 
Negyven éve az állam biztosította a hajlékot és a világnézetet, ma már — annyi elkutyult gyár, öntudatébresztőnek szánt alázás után — csak a vélemény jár gyárilag, automatikusan, előre csomagolva, kicsontozva-kiporciózva mindenkinek… haladás, én már csak így szeretlek! (Bánki Éva)
 
A legnagyobb vétség, ha semmit sem teszel, mert úgy gondolod, túl kevés, amit megtehetsz. (Csontos Erika)
 
hová legyen: hisz élne még a megtagadás köveiből épült sáncon túli maradék helyen – de ezt a csonkult létjogát nagy tiltó piros iksszel már a törvény húzza át (Falcsik Mari)
 
Tartózkodjunk az életvitelszerű embertelenségtől! (Hartay Csaba)
 
„Nem város az, mi egy ember tulajdona” (Szophoklész: Antigoné) (Hevesi Judit)
 
Tilos a vitel és tilos a hitel, tilos a szerű és tilos a szaru, tilos a köz és tilos a kösz, tilos az élet és tilos az étel meg a bevétel, és nincs kivétel! (Lackfi János)
 
Kit az égbolt kupolája se védhet,
hol vegyen szállást, hol menedéket?
Ha meghidegül a részvét sokakban –
a törvény gyilkos lesz, pokoli katlan.
(Molnár Krisztina Rita)
 
Jónapot, úgyis megyek ide a boltba, mit hozzak, kaját, vagy inkább valami innivalót? (Lángh Júlia)
 
Jogkövető magyar állampolgárként fogadom, hogy közterületen tartózkodni nem fogok, hanem az én beszédem életvitelszerűen lesz igen, igen, nem, nem. (Nádori Lídia)
 
Hol hajtsa álomra a fejét a családjából kitagadott, az otthonából 
kilakoltatott, a fizetőképtelenné vált munkanélküli?
(Noth Zsuzsanna)
 
Ha te is idegen vagy 
a világon, 
akkor összetartozunk
(Pajor Tamás)
 
Ha a földönfutóknak nem jut méltóság és szabadság, akkor azoknak sem, akik ettől őket megfosztják. (Dragomán György)
 
A hatalom nem szereti, aki emberszámba veszi azt, akinek a hátán csizmás lábbal, sőt akár még hatlovas hintóval vagy tankkal is keresztül lehet gázolni. (Patak Márta)
 
Aki megfázik, meghal. (Peer Krisztián)
 
Mint mikor gyerekkorunkban házat rajzoltunk, ajtóval, két kis ablakkal, piros tetejére kéményt, amiből hurkolódva gomolygott a füst. (Radics Viktória)
 
Tilos szerencsétlenül választani párt, szerencsétlenül válni, otthagyni a lakást az asszonynak és a gyerekeknek, és így utcára kerülni. (Szálinger Balázs)

(MTI/444.hu)