Koruk előrehaladtával meghíznak a galaxisok

Koruk előrehaladtával megnőnek és meghíznak a galaxisok - állapította meg egy kedden megjelent ausztrál tanulmány. 

Koruk előrehaladtával meghíznak a galaxisok
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Sydney-i Egyetem tanulmánya szerint a galaxisok alakja közvetlenül utal a korukra. 

"A galaxisok alakja általában valahol a tökéletesen kerek labdáé és az érmeszerűen lapos korongé között van" - mondta Matthew Colless, az ANU kutatója.

"Arra jöttünk rá, hogy a csillagok kora és a galaxis kerekségének mértéke összefügg - a fiatal galaxisok laposak, az idősebb galaxisok kerek labdák, a két állapot között folyamatos átmenetekkel" - tette hozzá.

A tudósok öt évet töltöttek távoli galaxisok megfigyelésével az Új-Dél-Walesben lévő Angol-Ausztrál Teleszkóp segítségével.

"Egy galaxis valódi alakját a látható formája és a benne lévő csillagok mozgása alapján állapítjuk meg, ez megmutatja, milyen szögből látjuk a galaxist. Így meg tudjuk különböztetni például a kerek galaxist egy lapos, de szemből látott galaxistól" - fogalmazott Colless.

A tudós és csapata, amelyben amerikai, európai, dél-afrikai, indiai és dél-koreai szakértők is dolgoztak, megállapították, hogy a Tejútrendszer átlagos méretű. 

"Galaxisunk eléggé átlagos - százszor kisebb, mint a legnagyobb galaxisok és ezerszer nagyobb, mint a legkisebb galaxisok. Van néhány nagyon öreg csillaga, de fiatal csillagai is. Ebből a széles skálából közepesen átlagos kor következik" - emelte ki Colless.

"Az alakja is átlagos, egy lapos korong közepén kidudorodással" - mondta.

(MTI)