A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága kéri, hogy a körzeti orvosok is beadhassák a COVID-19 elleni védőoltást

2023. november 6. - 18:56 | Belföld

A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága (SVLS) arra kéri az egészségügyi minisztériumot, hogy változtasson a COVID-19 elleni védőoltásra vonatkozó szabályozáson, úgy, hogy a körzeti orvosi rendelőkben is be lehessen adni az oltást. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a veszélyeztetett csoportok jelenleg csak korlátozottan férnek hozzá az oltáshoz.

A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága kéri, hogy a körzeti orvosok is beadhassák a COVID-19 elleni védőoltást
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Napról napra nő a COVID-19-fertőzöttek száma, különösen a veszélyeztetett csoportokban, főként az idősek, a marginalozálódott közösségek és a krónikus betegek körében. Ezek az emberek érdeklődnek az oltás iránt, de nincs lehetőségük arra, hogy eljussanak az oltóközpontokba. Ennek a helyzetnek a következménye, hogy a betegség szövődményekkel jár, és nő a kórházi kezelésre szorulók száma" - mondta Monika Palušková, a társaság elnöke.

Palušková megjegyezte, az oltóközpontok több tíz kilométerre vannak a falvaktól és a kisebb városoktól, ahol idősek, vagy a marginalizálódott közösségekben élő emberek laknak. „Jelenleg csak a kórházakban, a városokban oltanak. De mit fogunk kezdeni az említett csoportokkal, akik be akarják oltatni magukat, de nem tudnak eljutni az oltóközpontba?" - tette fel a kérdést Palušková.

Az SVLS arra kéri az egészségügyi minisztériumot, sürgősen tegye lehetővé, hogy a körzeti orvos is beadhassa az oltást. „Az egészségügyi minisztérium ezzel megspórolná azt az összeget, amit később a kórházi ápolásra és a súlyos állapotba került betegek kezelésére kellene fordítani" - fogalmazott a társaság, és hozzátette, ezzel lehetőség nyílna arra is, hogy a lehető leggyorsabban beoltsák a szociális otthonok és az idősotthonok lakóit.

TASR