Kóstolgatni kezd bennünket a tél vasárnaptól?

2023. november 19. - 12:27 | Régió

A jelenleg már a Fekete-tenger térségében örvénylő ciklon hátoldalán hideg levegő áramlott be a Kárpát-medencébe, így Szlovákia térségébe is. Ahogy azt tapasztalhattuk, szombaton napközben az alföldeken is erős, viharos volt a légmozgás.

Kóstolgatni kezd bennünket a tél vasárnaptól?
Frontok, légnyomási mező alakulása szombat éjjel 1 órákor. OMSZ

Az országban az elmúlt napokban egyre több területről jelentettek szilárd halmazállapotú csapadékot. A havazás eleinte a hegyvidéki tájakon volt megfigyelhető, de pénteken már 800-900 m tengerszint feletti magasságon is bekövetkezett a csapadék halmazállapot-váltása.

Havaseső a magyarlakta vidékeken vasárnap?!

Vasárnap reggel nyugat felől egy csapadékzóna érkezett hozzánk. Jelentős csapadék nem várható, összesen 1-5 mm értékekre számíthatunk Szlovákia területén. Délelőtt nem kizárt, hogy akár az alacsonyabban fekvő területeken is vegyes halmazállapotú csapadék hulljon. Havasesőnek az ország nyugati tájain nagyobb esélye, elsősorban Nagyszombat és Nyitra megye északi felében. Nyugat felől aztán egyre inkább az eső lesz a jellemző.

Minél határozottan zöldebb egy terület, ott annál valószínűbb a hópelyheket tartalmazó csapadék hullása. SHMÚ, A-LAEF

A gyengébb csapadékhullás fokozatosan a középső és keleti országrészben is megjelenik. Ezeken a vidékeken szintén készülhetünk vegyes halmazállapotú csapadékra, a magasabban fekvő területeken akár ónos esőre is. A síkságokon inkább eső valószínű.

A hó formájában érkező csapadék összmennyisége szombat 7 és hétfő 0 óra között. Jól látható, hogy akár Nyitra megye középső részén is hullhatnak hópelyhek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hó formájában érkező csapadék mindenütt meg is marad! ECMWF, Swiss HD 4x4

Szeles szombat, orkán és havazás a hegyekben

A hétvége első napján az SHMÚ több állomásán még napközben is fagypont körüli, vagy az alatti hőmérséklet uralkodott. Az országban Rimaszombat környékén volt a legmelegebb, 9°C-kal.

Szombat délutáni hőmérséklet. (Rövid távra előrejelzett hőmérséklet szombat 16 órára.) SHMÚ, INCA

A Lomnici-csúcsról, a Csorba-tóról havazásról, hózáporról érkezett jelentés szinte egész nap.

Szombat reggel a tengerszint felett 2633 méteres magasságon található Lomnici-csúcson 71 cm hóvastagságot mért az SHMÚ megfigyelője. Nem sokkal marad el tőle a Alacsony-Tátra Chopok (2024 m) hegycsúcsán mért hóvastagság sem, ahol reggel 7 órakor 65 cm hó borította a tájat. Az utóbbi hegycsúcson az éjszaka-reggeli időszakban 100-130 km/h erejű széllökések kísérték az északnyugati szelet!

A Magas-Tátrában bizony van mit lapátolni. Pénteki helyzetkép a Hosszú-tavi menedékháznál (1960 m, Zbojnícka chata).

Szombaton készült fotók a Gömör-Szepesi-érchegységhez tartozó Rozsnyói-hegység 1277 méteren fekvő Babiná hegycsúcs környékéről. Július Kopasz 25 cm hóvastagságról számolt be onnan.

Július Kopasz fotói a Rozsnyói-hegységből, iPočasie na Slovensku - iMeteo.sk

Lavina-előrejelzés

A Hegyimentő Szolgálat (Horská záchranná služba) Lavinamegelőzési Központja (Stredisko lavínovej prevencie) lavina-veszélyre figyelmezteti a túrázókat! Az erősen viharos, orkán erejű szél miatt megindulhat a már több rétegű, vastag hótakaró. A hegységeinkre jelenleg az 5 fokozatú skálán 1. és 2. fokú lavinaveszélyt jeleznek a szakemberek. A mai napra szóló lavina-előrejelzések:

Lavinára szóló figyelmeztető előrejelzés a szombati napra. Forrás: https://laviny.sk/bulletin/latest

A 2. fokú veszély a Magas-Tátrában, a Nyugati-Tátrában (Liptói havasok), valamint az Alacsony-Tátra 1600 m fölötti részein érvényes, ahol 35°-nál nagyobb a hegyoldal meredeksége. A tengerszint feletti magasság növekedésével nő a hólavina valószínűsége.

Az Alacsony-Tátra keleti részén, a Kis- és Nagy-Fátrára a mai napra 1. fokú lavinaveszély van kiadva. Ezekben a hegységekben 1300 m fölött lehetséges kisebb lavina, de csak a nagyon meredek lejtőkön.

A téli, havas túrákat kedvelők figyelmébe ajánljuk a következő linken elérhető lavina-veszély előrejelzéseket: https://laviny.sk/bulletin/latest

További meteorológiai információk a Hegyimentő Szolgálat honlapján: https://hzs.sk/

A témához kapcsolódó cikkünk:

Aki kíváncsi arra, hogy hogyan érezheti magát biztonságban a hegyekben, utazzon el Liptószentmiklósra

(Henzel Dániel)

Címkék: időjárás