Köszönik szépen az orvosok, de nem kérnek az egészségügyi miniszter béremelésre vonatkozó javaslatából

2022. június 17. - 11:48 | Belföld

Az orvosi szakszervezetek nem értenek egyet az egészségügyi minisztérium által előterjesztett, az egészségügyi dolgozók béremelésére vonatkozó javaslattal.

Köszönik szépen az orvosok, de nem kérnek az egészségügyi miniszter béremelésre vonatkozó javaslatából
Fotó: TASR - illusztráció

"Szisztematikusan nem oldja meg az orvoshiány problémáját" - mondta a TASR-nak Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezet (LOZ) vezetője. A szakszervezet szerint a ledolgozott éveknek is szerepet kellene játszania az orvosok fizetésében.

Visolajský kiemelte, az egészségügyi minisztérium javaslatát nem egyeztették velük, annak bemutatásakor pedig jelezték, hogy nem értenek vele egyet.

A szakszervezet vezetője emlékeztetett, hogy Szlovákiában hiány van a tapasztalt orvosokból, ugyanis a tanulmányaik befejezése után semmi nem motiválja őket, hogy a kórházakban maradjanak. „A problémát nem szisztematikusan orvosolják. A szlovák egészségügyben hiány van a tapasztalt orvosokból. Az orvosok szlovákiában az atesztáció után nem motiváltak, hogy a kórházakban maradjanak, mert miután elvégzik az atesztációs folyamatot – megközelítőleg a 30. életévükben –, a fizetésük már nem emelkedik“ – magyarázza Visolajský.

Mint ismert, az egészségügyi tárcának és a kormánynak a tervek szerint június végéig meg kellene állapodnia arról, hogy miként emelik az egészségügyi dolgozók fizetését. Ennek oka az egészségügyi alkalmazottak kritikus hiánya.

A Denník E szerint tervezet alapján az egészségügyi nővérek és a szülésznők havonta bruttó 700 euróval, a mentősök 400 euróval, az orvosok pedig több mint 500 euróval kereshetnek majd többet. A gyógyszerészeknek 60 eurós, a logopédusoknak pedig 90 eurós emelést javasolnak.


(TASR)