„Köszönöm, hogy megadták nekem a lehetőséget a további életre” – elcsukló hangon fordult a véradókhoz a volt balonyi polgármester

2022. december 4. - 15:50 | Régió

A Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi szervezete kitüntette a járás véradóit a Janský-érmek különböző fokozataival. Heten kapták meg a legmagasabb, gyémánt érmet, egy véradó pedig a száz véradás után járó Kňazovický-érmet. A véradóknak ugyanakkor ezúttal nemcsak a vöröskereszt és a kórház tisztviselői mondtak köszönetet, de Matus Frigyes korábbi balonyi polgármester is, akit néhány hónapja a halálból hoztak vissza Dunaszerdahelyen.

„Köszönöm, hogy megadták nekem a lehetőséget a további életre” – elcsukló hangon fordult a véradókhoz a volt balonyi polgármester
Keresve se találunk aktuálisabb példát vagy ösztönzőt a véradásra, mint Matus Frigyes esetét (Fotók: Paraméter)

„Négy hónappal ezelőtt komoly egészségügyi problémám volt. Egy hétfői napon eszméletemet vesztettem, bekerültem a dunaszerdahelyi kórházba, és az orvosok szerint a hemoglobinszinten olyan mélyre süllyedt, hogy az normál esetben már halálos.

Szerdán több mint 40-en, pénteken további 80-an jöttek vért adni. 17 egység vért kaptam, valamint 8 egység plazmát és 60 infúziót 10 nap alatt, és ennek köszönhetően ma itt állhatok önök előtt. Mint egykori véradó, nagyon szépen köszönöm önöknek azt, hogy megadták nekem a lehetőséget a további életre”

– fogalmazott a 63 éves volt polgármester, aki 2022-ig nyolc cikluson át, tehát 32 éven keresztül vezette Balony községet.

Hozzátette, polgármesterként az volt a krédója, hogy „az embernek akkor kell segíteni, amikor az rászorul, nem amikor arra időnk van”. Ezután ismét a véradókhoz fordult, és azt üzente nekik, hogy ők a példa erre a fajta segítségre, majd arra biztatta őket, folytassák ezt a nemes cselekedetet és ösztönözzék erre a fiatalokat is.

Keresve se találunk aktuálisabb példát vagy ösztönzőt arra, miért van szükség folytonosságra a véradás kapcsán. Országszerte évente mintegy 180 ezer egység vér fogy el, amit az onkológiai betegek kezelésére, balesetek sérültjeinek, illetve műtétek pácienseinek ellátására fordítanak.

A vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete 51 tagszervezetet tart nyilván 4100 taggal, idén 25 alkalommal szerveztek mobil véradást, ezeken 919 véradó vett részt, közülük 122-en első alkalommal. A véradók idén összesen 1687 liter vért adtak, ez a mennyiség pedig több mint 11 ezer ember életének megmentésére alkalmas.

Nagy Dagmar, a dunaszerdahelyi vöröskereszt igazgatója

Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője nagyon különlegesnek, rendkívülinek nevezte a véradást a mai kommersz világban. „Ez egy rendkívüli, intim ajándék, amit semmivel sem lehet helyettesíteni. Magunkból adunk egy szeletet másnak, idegennek” – szögezte le, hozzátéve, ezzel a cselekedetünkkel közvetve mások sorsáról is döntünk, ugyanakkor soha nem tudhatjuk, mikor szorulhatunk segítségre mi, vagy valamelyik közeli hozzátartozónk.

Kifejtette, a dunaszerdahelyi kórház azért is döntött a véradó központja felújítása mellett még a covid előtti időszakban, mert nagy számú onkológiai, ortopédiai vagy egyéb sebészeti beavatkozást végeznek itt, melyhez elengedhetetlen a vér. Ezt a véradó központot az elmúlt hónapban plazmavételi központtá bővítették ki, így már ennek a különleges, gyógyszerek előállításához szükséges összetevőnek a leadására is lehetőség nyílik Dunaszerdahelyen.

„Mintegy 3 ezer páciens szorul Szlovákiában a vérplazmából készült gyógyszerekre. Tudni kell, hogy egy csökkent immunitásban szenvedő páciensnek 130 plazmaadóra van szüksége. A legsúlyosabb neurológiai betegeknek pedig ennek többszörösére” – húzta alá.

Köszönetet mondott a véradóknak Anita Kiššová, a kórház hematológiai és transzfúziós osztályának munkatársa is, aki szerint „a vérünk ajándékká válik, amely életeket ment, csökkenti a fájdalmat, és a szenvedést”. Misányik Tibor, a vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezetének elnöke az életmentés bizonyítékaként tekint a véradásra, és örömét fejezte ki amiatt, hogy a Dunaszerdahelyi járásban ezt ilyen sokan megértik.

Fekete Gábor dercsikai polgármester a százszoros véradó Zemes Lászlóval

  • Ezt mutatják a számok is, ugyanis idén 18 bronz, 42 ezüst, 32 arany és 7 gyémánt fokozatú emlékérmet, továbbá 1 Kňazovický-emlékérmet adtak át Dunaszerdahelyen.
  • A bronzfokozatú érmet 10 véradás után adják nőknek és férfiaknak egyaránt, a vöröskereszt ünnepi eseményén pedig ezt a dunaszerdahelyieken kívül azon véradók kapják, akiknek községében a vöröskeresztnek nincs helyi szervezete. Dunaszerdahelyről 12-en vehették át, míg heten az ezüst fokozatú, hárman pedig az aranyfokozatú Janský-érmet.
  • Somorjáról egy véradó ezüst, kettő pedig aranyfokozatú éremben részesült, Nagymegyerről hárman kaptak ezüstöt, egy pedig aranyat, Bősről egy-egy véradó pedig ezüst-, illetve arany fokozatú Janský-éremmel térhetett haza.
  • Ezüst- és aranyfokozatú emlékéremmel tüntettek ki véradókat Albárról (2), Felsővámosról (1), Dunatőkésről (1), Dióspatonyból (1), Csenkéről (1), Nyárasdról (1), Alistálból (3), Egyházgelléről (2), Nagyudvarnokból (2), Bögellőről (5), Vörösmajorból (3), Hegyétéről (1), Lúcsról (1), Szapról (2), Egyházkarcsáról (1), Nagypakáról (1), Balonyból (2), Csilizradványból (1), Csallóközcsütörtökből (1), Nagymadból (1), Úszorból (1), Csallóköznádasdból (1), Pozsonyeperjesről (1) és Alsójányokról (1).
  • Hatan vették át a helyszínen a Janský-emlékérem gyémánt fokozatát, Bertók István és Galántai István Dunatőkésről, Kürti József Nagyudvarnokból, Bunda Martin Pódafáról, Soós Zoltán Szapról és Mikus Lídia az Illésházához tartozó Bélvatáról. Végül, de nem utolsósorban hatalmas tapssal jutalmazták a dercsikai Zemes Lászlót, aki már több mint 100 alkalommal adott vért és idén ezzel kiérdemelte a Kňazovický-emlékérmet.
  • Az ünnepségen hagyományosan nemcsak a véradókat tüntetik ki, de az „emberségért, önfeláldozásért és önkéntességért“ járó kitüntetést vehetett át Czinege Jaroslava, a nagymegyeri vöröskereszt tagja hosszú éves munkájáért, valamint A. Szabó László és Karaffa Attila dunaszerdahelyi alpolgármesterek, továbbá Bubniak Júlia, a városi hivatal vezetője.

(SzT)