Koszovónak már saját hívószáma is van

2016. december 15. - 20:30 | Külföld

December 15-től használhatja saját nemzetközi hívószámként a +383-at Koszovó - közölte a pristinai kormány csütörtökön.

Koszovónak már saját hívószáma is van
Forrás: rferl.org

A lépést Pristina a nyolc éve kivívott függetlenség utáni egyik legfontosabb mérföldkőnek tekinti.

Búcsú a szerb hívószámtól

Korábban a koszovói vezetékes számoknak +381 volt a hívószámuk, amely Szerbiához tartozik, ahhoz az országhoz, amelyből Koszovó 2008-ban egyoldalúan kivált. Pristina függetlenségét azonban Szerbia azóta sem ismeri el, ahogyan Oroszország, Kína és öt európai uniós tagállam - Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország és Ciprus sem.

A vezetékes számok ugyan +383-mal kezdődnek ezentúl, a mobiltelefonok előhívószámaiként azonban egyelőre továbbra is a monacói (+377) és a szlovén (+386) számok élnek.

A koszovói kormány korábban azt közölte, hogy 1999 óta mintegy 200 millió eurót költött arra, hogy más országok nemzetközi hívószámait használhassák.

Az országhívószám kérdéséről évek óta folytak megbeszélések Koszovó és Szerbia között az Európai Unió közvetítésével. Az előhívószámról végül november közepén sikerült megegyeznie a két félnek.

A telekommunikáció szerb kézben marad

Cserébe azért, hogy Belgrád beleegyezett Koszovó nemzetközi hívószámának bevezetésébe, a szerbiai Telekom koszovói leányvállalata működtetheti hosszú távon a vonalastelefon-hálózatot Koszovóban, illetve egy ideiglenes - két évre szóló - megbízást kap egy koszovói mobilszolgáltató fenntartására is.

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a +383-as előhívószámról annak novemberi odaítélésekor azt mondta, hogy az Szerbia tulajdona volt korábban, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) pedig voltaképpen nem Koszovónak mint országnak, hanem mint "földrajzi térségnek" adományozta a hívószámot.

(MTI)