A kötelező állami karantén helyett hétfőtől jöhet egy alkalmazás, amellyel figyelik majd az otthoni karantén betartását

2020. május 14. - 12:44 | Belföld

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta az egészségügyi minisztérium által kidolgozott törvénymódosítást, amelynek értelmében a kötelező hatósági karantént felválthatja az ún. intelligens karantén. A kabinet gyorsított törvényalkotási eljárást javasol.

A kötelező állami karantén helyett hétfőtől jöhet egy alkalmazás, amellyel figyelik majd az otthoni karantén betartását
Fotó: Paraméter - illusztráció

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter csütörtökön elmondta, a kormány által elfogadott módosítás értelmében hétfőtől nem kell majd kötelezően állami karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik külföldőről térnek haza Szlovákiába.

A miniszter tájékoztatása szerint a hazatérő állampolgároknak a határokon telepíteni fognak a telefonjukba egy alkalmazást, amelyen keresztül ellenőrizni tudják a hatóságok, hogy az illető betartja-e az otthoni karantént.

Önkéntes alapon továbbra is igénybe lehet majd venni az állami karanténközpontokat. A jogszabálytervezet előterjesztői szerint a kötelező karantén új formája tehermentesítené az állami karanténintézeteket, valamint az itt szolgálatot teljesítő több száz rendőrt, katonát és tűzoltót, emellett pedig csökkentené az állami kiadásokat is.

„A válsághelyzet idején a közegészségügyi hivatal dönthet úgy, hogy azok a személyek, akiknek kötelezően abszolválniuk kell a hatósági karantént, azt a kijelölt intézetek helyett otthoni környezetben abszolválhassák azzal a feltétellel, hogy írásban vagy más hiteles formában beleegyeznek abba, hogy házi karanténban maradnak, és hogy használni fogják az elrendelt karantén betartását ellenőrző mobilalkalmazást” – olvasható a törvényjavaslatban.

A törvénymódosítás értelmében a karantén alá helyezett személynek lehetővé kellene tennie, hogy az ingyenesen letölthető mobilalkalmazás hozzáférhessen a mobiltelefon helyadataihoz. Ezenkívül engedélyeznie kellene az arcfelismerő funkciót is, valamint azt, hogy a mobilkészülék elmenthesse a mobilalkalmazás felhasználójáról készült arcképet.

Amennyiben a parlament jóváhagyja a javaslatot, az új intézkedés akár már hétfőtől életbe léphet.


(TASR/DenníkN)