Kötelező lesz a matekérettségi?

2016. október 12. - 10:51 | Belföld

A szakma egyetért, kötelezővé kéne tenni az érettségit matematikából, az oktatásügyi minisztérium azonban egyelőre közömbös az ötlettel kapcsolatban.

Kötelező lesz a matekérettségi?
Fotó: MTI - illusztráció

A Szlovák Matematikai Társaság szerint komoly reformot kéne véghezvinni a szlovákiai matematikaoktatásban, és emellett a szakemberek azt is szorgalmazzák, hogy a középiskolákban legyen kötelező leérettségizni számtanból.

A kötelező matekérettségi ötletével a legtöbb Szlovákiában működő műszaki egyetem rektora egyetért, ugyanis véleményük szerint a legtöbben kifejezetten felkészületlenül kezdik meg a matematikai tudást igénylő egyetemi tanulmányaikat. Így az első évfolyamokban az alaptudás felépítésével kell foglalatoskodni, miközben a diákoknak ezeket az ismereteket elvileg már középiskolai tanulmányaik során el kellett volna sajátítaniuk.

A minisztérium egyelőre nem feszegeti komolyabban a kötelező matekérettségi témáját.

"Ezt a kérdéskört nyitva hagyjuk" - közölte a tárca, hozzátéve, hogy problematikus volna megszabni, melyik iskolák diákjait érintené az esetleges kötelező érettségi matekból.

Egyes tanárok azon a véleményen vannak, hogy kötelező számtanvizsgát nem kéne kötelezővé tenni, mivel nem minden diák ugyanolyan fogékony a matematikára. Ráadásul nagy gondot jelent, hogy óriási hiány van a matektanárokból - ami nem csoda, hiszen az erre a tantárgyra fogékony fiatalok jobbára a műszaki vagy akadémiai pályát választják ahelyett, hogy 450 eurós alapfizetésért az oktatásügyben helyezkedjenek el.

Abban viszont a szakma mindenképpen egyetért, hogy a számtanfeladatokat egy kicsit gyakorlatiasabbá kell tenni, a feladványoknak a való életre kéne reflektálniuk.

(čas.sk)