Kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házakat

Az Egyesült Államokban elsőként Kalifornia államban rendelkeztek arról, hogy 2020-tól kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házak többségét.

Az öttagú Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) által szerdán elfogadott új építési előírásokkal az állam a globális klímaváltozás ellen folytatott harcát igyekszik erősíteni.

Az ellenzők szerint ugyanakkor a napelemek átlagosan 10 ezer dollárral  növelnék egy új ingatlan előzetes költségeit az ország egyik legdrágább államában.

A bizottság becslései szerint azonban az új előírások nagyjából 40 dollár plusz költséget jelentenének havonta, amit ellensúlyozna a havi közüzemi költségek 80 dolláros csökkenése.

Az új előírások az épületek szellőzésének és világításának korszerűsítésére is kiterjednek. Az intézkedések nyomán várhatóan 700 ezer metrikus tonnával csökkenne az állam üvegházhatású gázkibocsátása három év alatt, ami nagyjából azzal egyelő, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról.

A mostani döntés óriási győzelem az amerikai napenergia ipar számára, amelynek már most Kalifornia a legnagyobb piaca.

A bizottság idén kiadott előrejelzése szerint a napelemek iránti kereslet 10-15 százalékkal nőhet az államban az új építési előírások miatt. Az érintett cégek örömmel üdvözölték a 2020. január 1-je után épülő ingatlanokra vonatkozó szabályozást, amelyet reményeik szerint idővel más tagállamok is át fognak venni.  

Az amerikai tagállamok közül Kalifornia rendelkezik az egyik legambiciózusabb célkitűzéssel a megújuló energiák terén: az Egyesült Államok legnépesebb tagállama energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra. Az energiaügyi bizottság szerint 2017 végén az állam már elérte a nagyjából 30 százalékot.

A testület szóvivője, Amber Pasricha Beck szerint az új építési előírások alól kivételt fognak élvezni az árnyékolókkal felszerelt, vagy túlságosan kis tetővel rendelkező épületek.

(MTI)