Kötelező maszkviselés mindenhol, zárva lesznek vasárnaponként a boltok, felfüggesztik a diákok ingyenes vonatközlekedését – Az intézkedések teljes listája

2020. március 24. - 10:25 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján ismertette a hétfői kormányülésen elfogadott újabb intézkedéseket a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

Kötelező maszkviselés mindenhol, zárva lesznek vasárnaponként a boltok, felfüggesztik a diákok ingyenes vonatközlekedését – Az intézkedések teljes listája
Fotó: TASR

Az új kormány közel 40 intézkedést fogadott el a hétfői ülésen. Ilyen például az, hogy vasárnaponként zárva lesz minden élelmiszerüzlet, drogéria, újságos, állateledel-kereskedés, hogy alapos fertőtlenítést végezhessenek, illetve az alkalmazottak pihenhessenek.

Mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése, amint az emberek kilépnek az utcára, azonnali hatállyal.

Az élelmiszerüzletekben mindenütt reggel 9-től déli 12-ig előnyt élveznek a nyugdíjas vásárlók.

A közlekedési minisztérium felfüggeszti a diákok ingyenes vonatközlekedését, amíg tart az iskolazár. Ennek célja az, hogy a diákok ebben az időszakban ne utazzanak, maradjanak otthon.A minisztériumok összegyűjtik a határidős intézkedéseket, amelyek elhalaszthatók. Ennek az a célja, hogy az emberek most ne a bürokráciával legyenek elfoglalva.

A szükségállapotot kiterjesztik a szociális otthonokra is a veszélyeztetett korosztály hatékony védelme érdekében.

Gyorsított eljárásban benyújtanak egy törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a válság idején a közhivatalok felhasználhassák a telekommunikációs szolgáltatók lokalizációs (helymeghatározási) adatait.

Felszólítják a nyugdíjasokat, hogy kizárólag elengedhetetlen esetekben hagyják el a lakásukat-házukat (kutyasétáltatáson, bevásárláson, orvoslátogatáson kívül más esetekben ne).

Mindenhol, ahol sorakozni kell, legalább két méteres távolságot kell tartani egymás közt.

Jövő hétfőtől minden kórházba, gyárba, üzletbe való belépéskor (ahol sorakoznak) kötelezően mérni fogják a testhőmérsékletet.

Kulturális, sport-, közösségi rendezvények szervezése továbbra is tilos a visszavonásig.

“Megvan az ellenszerünk a koronavírusra. Felelősség, fegyelem, szolidaritás”

- jelentette ki Igor Matovič kormányfő. Hozzátette: az emberek egészsége van az első helyen, a nyilvánosságra hozott intézkedések ezt szolgálják. A pénzügy és gazdasági intézkedésekről hamarosan tájékoztatást nyújtanak az illetékes minisztériumok, amelyek már dolgoznak a konkrét javaslatokon.

Az áttekinthetőség érdekében pontokba szedtünk minden tervezett intézkedést, amiről kedden (március 24.) a miniszterelnök tájékoztatott. A listát abban a sorrendben állítottuk össze, ahogy a rendelkezések a szóban forgó sajtótájékoztatón elhangoztak:

 1. A szociális szolgáltatásokat végző intézményeket felszólítják, tartsák be a járványügyi előírásokat és a legszigorúbb higiéniai standardokat, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály tagjait megvédjék. Ezeken a helyeken továbbra is tilosak a látogatások.
 2. Az egészségügyi minisztérium gyorsított eljárásban készíti elő a preventív orvosi ellenőrzések elhalasztására vonatkozó módosítást, hogy az embereknek ebben az időszakban ne kelljen feleslegesen vizsgálatra menniük.
 3. A minisztériumok összegyűjtik a határidős intézkedéseket, amelyek elhalaszthatók. Ennek az a célja, hogy az emberek most ne a bürokráciával legyenek elfoglalva.
 4. A szükségállapotot kiterjesztik a szociális otthonokra is a veszélyeztetett korosztály hatékony védelme érdekében.
 5. A Közegészségügyi Hivatal megszünteti a nappali gondozási központok tevékenységét. Ez az intézkedés azokat a nyugdíjasokat érinti, akik naponta bejártak az otthonokba. Mivel veszélyes lehet az oda vezető út is, ezért arra kérik az önkormányzatokat, hogy fordított rendszerben működtessék ezt a szolgáltatást: szükség esetben a gondozók menjenek a nyugdíjasokhoz, segítsenek nekik bevásárolni, intézzék el helyettük a legfontosabb teendőket.
 6. Gyorsított eljárásban benyújtanak egy törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a válság idején a közhivatalok felhasználhassák a telekommunikációs szolgáltatók lokalizációs (helymeghatározási) adatait.
 7. Meghatároznak bizonyos kórházakat az országban, amelyek kizárólag a koronavírusos esetekkel fognak foglalkozni, máshonnan kivonják ezeket az eseteket.
 8. Az egészségügyi minisztérium tárgyal az egészségügyi biztosítókkal, hogy garantálják a rendelők minimális bevételét. Ezzel azt kívánják elérni, hogy a rendelőknek ne kelljen bezárniuk akkor sem, hogy ha nem tudnak fogadni a rendelők anyagi fenntartásához szükséges pácienst.
 9. A közegészségügyi hivatal javaslata alapján vasárnaponként zárva lesz minden élelmiszerüzlet, drogéria, újságárus, állateledel-kereskedés. Ennek célja, hogy ez idő alatt alapos fertőtlenítéseket végezhessenek, illetve pihenjenek az alkalmazottak, akik Matovič szerint „a válság során az első sorban harcolnak”.
 10. Minden üzletben, ami nyitva tart, reggel 9 óra és déli 12 óra között elsőbbséget élveznek a nyugdíjas vásárlók.
 11. A közlekedési minisztérium döntése értelmében felfüggesztik a diákok ingyenes vonatközlekedését az iskolazár idejére. Ennek célja, hogy a diákok ne utazzanak, hanem maradjanak otthon.
 12. A kormány, a válságstáb és a közegészségügyi hivatal felszólítja a nyugdíjasokat, hogy ne utazzanak tömegközlekedéssel, csak elengedhetetlen alkalmakkor használják. például orvoslátogatáskor. Matovič megjegyezte, még ebben az időszakban is nagyon sok nyugdíjas él az ingyenes vonatozás lehetőségével - múlt szombaton például tele voltak a Pozsonyból Tátrába tartó vonatok. „100-szor halálosabb az idősekre ez a betegség, mint a fiatalokra” – hangsúlyozta Matovič, és kéri a nyugdíjasokat, hogy tartsák be ezt a saját egészségük érdekében.
 13. Felszólítják továbbá a nyugdíjasokat, hogy kizárólag elengedhetetlen esetekben hagyják el a lakásukat-házukat (kutyasétáltatáson, bevásárláson, orvoslátogatáson kívül ne). Lehetőség szerint a háziállatot is próbálják meg más gondjára bízni. Lehetőleg a családtagokkal se találkozzanak személyesen. Matovič bízik benne, hogy betartják ezeket az óvintézkedéseket, ellenkező esetben azonban fennáll a lehetősége, hogy kijárási tilalmat rendelnek el a rizikós csoportok számára.
 14. Felszólítják a településeket, hogy elegendő telefonvonalat biztosítsanak, amelyeken lehetővé teszik a nyugdíjasok számára az élelmiszer-házhozszállítást. Matovič arra kérte az önkormányzatokat, hogy vegyék ki a részüket a koronavírus elleni harcból.
 15. A külügyminisztérium azt a feladatot kapta, hogy 20 más ország intézkedései alapján elemezze és dolgozza ki, hogy mely intézkedések működnek jól külföldön. Figyelni kell, mit tesznek, akik a legjobban kezelik a helyzetet, és melyek azok az intézkedések, amelyek helytelenek.
 16. Mindenhol el kell hangozniuk a fontos információknak – erre kéri a kormány a kereskedelmi csatornákat, rádiókat, internetes portálokat.
 17. Az igazságügyi minisztérium egy gyorsított eljárásban készülő törvényjavaslattal lehetővé teszi, hogy a közjegyzőkre és az ügyvédekre ne vonatkozzon a szolgáltatásokra érvényes kényszerszünet.
 18. A bíróságokon elrendelt kényszerszünet miatt a március 12. és az április 30. közti időszakban nem telnek a jogi-bírósági lépések határidői.
 19. Április 30-ig felfüggesztik az árveréseket és a vagyoni végrehajtásokat.
 20. A rendőrség a katonaság asszisztálásával fogja fenntartani a közrendet azoknál a kórházaknál, ahol eddig problémát jelentett az érkező páciensek és hozzátartozóik által tanúsított bármilyen típusú felelőtlen viselkedés.
 21. A Központi Válságstáb 200-ezer koronavírus-teszt (nem a kevésbé megbízható gyorstesztről van szó) beszerzésével bízza meg a kormányt. Ezekből jelenleg alig 3 ezerrel rendelkezik az állam.
 22. A tesztek beszerzését követően minden kórháznál, ahol a koronavírus kapcsán tesztelik a gyanús eseteket, lehetővé teszik az ún. „drive-through” mintavételt. Így a potenciális fertőzötteknek nem kell belépniük a kórházakba, a mintavétel során a gépkocsijukban maradhatnak. Egy ilyen drive-through állomás napi 70 mintavételt tud elvégezni.
 23. A kormány azonosítja azon gyógyszereket és védőfelszereléseket, amelyek elengedhetetlenek a hazai betegellátáshoz, és rendelkezik arról, hogy ezeket az eszközöket ne lehessen külföldre exportálni.
 24. A védelmi minisztérium nyilvántartásba veszi azokat a katonákat, akiket rövid időn belül egészségügyi szolgálatra lehet átképezni, esetleg már rendelkeznek ilyen képesítéssel, hogy ha esetleg szükség volna rájuk, azonnal bevethetők legyenek.
 25. A Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint minden közterületen, hivatalban és üzlethelyiségben kötelező lesz a maszk viselése. Tehát ha valaki elhagyja otthonát, azt csak maszkban – vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas ruhaneműt viselve – teheti.
 26. Sorakozáskor – legyen szó kültérről vagy beltérről – kétméteres távolságot kell tartani egymás között.
 27. Március 30-tól (hétfő) a Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint a gyárakba, kórházakba, vagy a nyitva tartó üzlethelyiségekbe történő belépés előtt kötelező lesz megmérni a dolgozók, páciensek, vásárlók testhőmérsékletét.
 28. A közszolgálati televízió lehetővé teszi, hogy minden nap lehessen közvetíteni egy szentmisét az RTVS valamelyik csatornáján.
 29. A közlekedésügyi és távközlési minisztérium egyeztetésbe fog a mobilszolgáltatókkal annak érdekében, hogy az állami szervek ingyenesen SMS-üzenetet tudjanak küldeni bizonyos célcsoportok – pl. nyugdíjasok – számára.
 30. Tervezik, hogy a krízishelyzetben minden – az állam vagy jótékonysági szervezet – által importált szükségcikk mentesüljön a vám és az ÁFA alól.
 31. Mivel a cseh kormány megtiltotta a Darunavir és a Ribavinir nevű gyógyszerek exportját, és ez az intézkedés Szlovákiát is érinti, az ügyben tárgyalásokat kezdeményeznek a cseh kormánnyal.
 32. A kulturális, sport-, vagy bármely közösségi rendezvények szervezése továbbra is – visszavonásig – tilos.
 33. A taxisok továbbra sem végezhetnek személyszállítást, kizárólag áruszállítással foglalkozhatnak.

(parameter)