Kötelező maszkviselést rendelt el Biden a szövetségi épületekben és területeken

2021. január 21. - 07:37 | Külföld

Kötelezővé tette a maszkviselést az Egyesült Államok minden szövetségi kézben lévő épületében és területén Joe Biden amerikai elnök szerdán, a hivatalba lépését követően aláírt egyik legelső rendeletében, az országban tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Kötelező maszkviselést rendelt el Biden a szövetségi épületekben és területeken
Fotó: TASR/AP

Biden egyúttal arra kér mindenkit az Egyesült Államokban, hogy viseljen szájmaszkot a nyilvános helyeken legalább a következő száz napban.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta, Covid-19 nevű betegség világszerte az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol a járvány 11 hónapja alatt több mint 24,4 millióan fertőződtek meg, és közel 406 ezren haltak már meg a kórban. A fertőzöttek száma a legutóbbi három hónapban több mint háromszorosára, az elhunytaké közel a duplájára nőtt. Az elmúlt héten naponta átlagosan 3200-an estek áldozatul a járványnak.

A járvány veszélyességét sokáig tagadó republikánus elődjével, Donald Trumppal szemben Biden átfogó járványellenes intézkedések bevezetését tervezi. Egyebek közt száz szövetségi oltóközpont létrehozását ígérte meg, hogy a beiktatását követő első száz napban 100 millió adag védőoltást lehessen beadni a koronavírus ellen. Járványügyi szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az új demokrata adminisztráció bármilyen lendülettel is veti bele magát a járvány elleni küzdelembe, a Covid-19 még további százezrek halálát okozhatja az Egyesült Államokban.


MTI