Kötelező a védőmaszk viselése, ha kilépünk az utcára – életbe léptek a legújabb intézkedések

2020. március 25. - 07:38 | Belföld

Szerdától visszavonásig életbe léptek azok az intézkedések, amelyeket kedden ismertetett Igor Matovič kormányfő. Röviden összefoglaljuk, mire érdemes odafigyelni.

Kötelező a védőmaszk viselése, ha kilépünk az utcára – életbe léptek a legújabb intézkedések
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Szerdától tehát már akkor is kötelező a védőmaszk viselése, amint az emberek kilépnek az utcára. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatása szerint az emberek védőmaszkkal, szájmaszkkal, sállal, vagy akár egy kendővel is eltakarhatják a szájukat, orrukat.

Az iskolazár végéig felfüggesztették a diákok ingyenes vonatközlekedését – így akarják elérni, hogy a diákok ebben az időszakban ne utazzanak. Emellett a nyugdíjasokat is felszólították, hogy kizárólag elengedhetetlen esetben hagyják el a lakásukat-házukat.

Vasárnaponként zárva lesz minden élelmiszerüzlet, drogéria, újságos és állateledel-kereskedés, hogy alapos fertőtlenítést végezhessenek, illetve az alkalmazottak pihenhessenek. Az élelmiszerüzletekben mindenütt reggel 9-től déli 12 óráig előnyt élveznek a nyugdíjas vársárlók. Március 30-tól (hétfő) a gyárakba, kórházakba, vagy a nyitva tartó üzlethelyiségekbe történő belépés előtt kötelezően megmérik a dolgozók, páciensek, vásárlók testhőmérsékletét. Sorakozáskor kétméteres távolságot kell tartani egymás közt.

A szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket a legszigorúbb higiéniai standardok és járványügyi előírások betartására szólították fel. Az intézkedések figyelmen kívül hagyásáért a regionális közegészségügyi hivatal akár 20 ezer eurós pénzbírságot is kiszabhat.

Az összes intézkedésről ITT tudhat meg bővebb információkat.


TASR/para