Kotleba abortuszos javaslata mögé kormánypártiak is beállhatnak

A Híd parlamenti képviselőcsoportja soha, semmikor nem szavazza meg a Kotleba-féle párt törvényhozási javaslatait – nyilatkozta portálunknak a Bugár Béla vezette tömörülés frakcióvezetője. Ez a hozzáállás érvényes arra az ĽSNS-es kezdeményezésre is, ami szigorúbbá tenné a művi magzatelhajtás feltételeit. 

Kotleba abortuszos javaslata mögé kormánypártiak is beállhatnak
Fotó: tasr

Bastrnák Tibor szerint ez egy elvi döntés, ezért a Híd az ĽSNS abortuszellenes tervezetét nem tartalmi kérdésként kezeli. A képviselő elmondta, a pártjuk a kormányprogramot valósítja meg, a kotlebás előterjesztésről pedig eddig nem esett szó a koalíciós berkekben. Ha az SNS ennek ellenére támogatná a kérdést, akkor azt majd meg kell beszélni a koalíciós tanács ülésén.

Az ĽSNS tervezete első olvasatban kerül a törvényhozás elé, és ha a parlament azt jóváhagyja, megszigorítaná terhességmegszakítás jelenleg érvényes feltételeit. Ebben az esetben csak akkor lenne engedélyezve az abortusz, ha a terhesség veszélyezteti a nő életét, vagy ha a nő nemi erőszak áldozataként esett teherbe, esetleg ha a magzattal összefüggésben genetikai rendellenességet mutatnak ki.

A kormánypárti SNS, valamint a Boris Kollár irányította ellenzéki Sme rodina nevezetű párt még nem döntött, miként viszonyul a kérdéshez. Az is elképzelhető, hogy a két párt képviselői szabad kezet kapnak a szavazáskor.

Kotlebáé javaslata szerint az orvosoknak is betiltanák, hogy külföldieken végezzenek abortuszt. A külföldiek eme csoportjába javarészt a lengyelországiak tartoznak, ahol a művi magzatelhajtást szigorú szabályokhoz kötik.

Ami a kérdést illeti, Szlovákiában egyre kevesebben szakítják meg a terhességüket. Míg 20 éve átlagban 19 ezren végeztettek abortuszt, addig 2016-ban már csak 6,5 ezren. 1990-ben kiugróan magas volt ez a szám, ami elérte a 48 ezret.

                                  A Szlovákiában végrehajtott abortuszok száma az elmúlt 60 évben

Forrás: Národné centrum zdravotníckych informácií

Ez a szakpolitikai kérdés a magukat konzervatívnak tartó politikusok egyik dédelgetett témája, ezért most komoly dilemmával szembesülnek, támogassanak-e egy olyan tervezetet, ami amúgy ínyükre való, de az azt kidolgozó párt csupán mérsékelten szalonképes.

(sárp)