Kotleba Bősön haknizott, cigányozott, meg Orbánnak hízelgett

2015. szeptember 19. - 19:03 | Régió

A besztercebányai megyefőnök és pártelnök szombaton Bősre jött megvédeni a népet mintegy 50-60 szimpatizánsával együtt. A rendőrök ezúttal beengedték.

Kotleba Bősön haknizott, cigányozott, meg Orbánnak hízelgett
Paraméter-felvétel

Délután négy órára hirdették meg akciójukat a Facebookon, és a szeptember 1-jei demonstrációhoz hasonlóan ezúttal is fokozott rendőri készültség mellett várták őket. Míg azonban két és fél héttel ezelőtt Bős és Nyékvárkony között feltartóztatták őket, mire ők ülősztrájkkal blokkolták az utat, addig ma a rendőrök nem akadályozták meg a tüntetést a helyi kultúrház előtt.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a helyi lakosok részéről ezúttal sem volt túlságosan nagy az érdeklődés a politikai magamutogatás iránt.

A tüntetésen felolvasták Marián Kotleba nyílt levelét, amelyet Besztercebánya megyefőnökeként intézett Robert Fico kormányfőhöz. Ebben Kotleba figyelmeztette Ficót, milyen fontossága van a határok szigorú védelmének.

Beszédet mondott egy helyi lakos, Radovan Hrádek is, aki a szeptember 1-jei tüntetést szervezte, aki a menedékkérők Bősre szállítása mellett azt nehezményezte, hogy az objektumot, amelyben elhelyezték őket, valamint a bősi vízerőművet egyáltalán nem őrzik, ami persze így nem igaz.

Őt Marián Kotleba követte a szószéknél, akinek szavait a Krasznahorkaváraljáról származó Szaniszló István adta át magyarul. Kotleba kijelentette, azért jött, hogy megköszönje a bősieknek, hogy nemet mondtak a migránsokra. „Szlovákia modernkori történetében még nem történt olyasmi, mint ami itt volt. Egy referendum eredményét ignorálták, és a múltkori tüntetést pedig meghiúsították” – jegyezte meg.

Árulónak nevezte azokat a szlovákiai pártokat, amelyek az Európai Parlamentben a menekültek befogadása mellett szavaztak.

Kotleba szerint a belügyminisztérium Szlovákiában nem képes megvédeni a tisztességes embereket. „Nem tudja megvédeni őket a cigány szélsőségesektől, mégis hogyan tudná megvédeni a migránsok szervezett bandáitól?” – tette fel a kérdést.

„Ha nem ébredünk, akkor nekünk csengettek. Azért is vagyunk itt, hogy megmutassuk, nem engedjük, hogy a hazánkat olyanok lepjék el, akik nem valók ide” – szögezte le.

Ezután magyar politikusoknak hízelgett. Elsőként Szijjártó Péter külügyminiszternek, akitől Kotleba idézte, hogy „Magyarország egyértelmű jelzést küld a migránsoknak, hogy nem látják őket itt szívesen”. „Mi sem akarjuk itt őket, de sajnos a mi külügyminiszterünk nem elég tökös ahhoz, hogy ezt kimondja, mivel nem Szlovákiát szolgálja, hanem az EU-t és Brüsszelt” – fogalmazott.

Orbán következett, akinek Kotleba levelet írt, melyben úgy fogalmazott, hogy Magyarország most nemcsak a saját magáért harcol, hanem egész Európáért. „Ha ma elesik Magyarország és a migránsok átlépnek a határon, napokon belül elesik Szlovákia, majd egész Európa... Ha a migránsok áradata ideérne, az alkalmatlan kormányunk nem tudná megvédeni Szlovákiát” – hangsúlyozta Kotleba.

Beszéde után többen aláírták a migránsok ellen indított petíciót, köztük a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái, akik kb. féltucatnyian jelentek meg egy transzparenssel, melyen az állt, „Az igazi szíriai férfiak harcolnak a hazájukért és a családjukért. A töketlenek jönnek Európába”.

A tüntetés nyugodt körülmények között kb. negyed hatig tartott, a rendőrség ezalatt nem avatkozott közbe.

-para-