Kotleba egyáltalán nem titkolja, hogy egy neonáci tuskó

2017. október 10. - 09:51 | Belföld

Csak néhány hónap telt el azóta, hogy az ĽSNS vezetője a fasiszta szlovák állam megalakulásának évfordulójára rendezett ünnepségen 1488 euróval támogatott egy szegény családot, és most Marián Kotleba újra ilyen összegű támogatást ajánlott fel - ezúttal egy hokiklubnak.

Kotleba egyáltalán nem titkolja, hogy egy neonáci tuskó
Marián Kotleba (Fotó: Paraméter)

A 14-es és a 88-as számok a neonáci szimbolika részét képezik.

A kódok között a 14 David Lane amerikai fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

A korábbi márciusi eset miatt a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eljárást indított Marián Kotleba ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy neonáci eszmék terjesztésére használta a jótékonysági eseményt. Vádemelés még nem történt az ügyben, azonban Kotleba a napokban újra egy 1488 eurós adományt utalt át - ezúttal a nagykürtösi hokiklub számára.

1500 eurót akartak

Igor Talpaš a nagykürtösi klub vezetője eredetileg 1500 eurós támogatást kért a Besztercebányai Megyei Önkormányzattól, de végül egy 1488 eurós dotációról szóló szerződést kapott aláírásra.

A klub a másodikos, harmadikos és negyedikes kisdiákok felszerelésére költötte a pénzt, amiből sisakokat, dresszeket és kapukat vásároltak.

"Azelőtt már hallottam valamit erről a szimbolikáról, de nem vagyok elkötelezett. Segített nekünk a pénz. Kotlebáról pedig van véleményem, de megtartom magamnak" - nyilatkozta a nagykürtösi hokiklub vezetője.

Akár parlamenti mandátumát is elveszítheti

Az önkényuralmi eszmék nyílt propagációja miatt Marián Kotlebát akár három évre is elítélheti a bíróság, ám az elkövetők általában enyhébb büntetést kapnak.

Ugyanakkor ha Kotlebát elítélik, simán kipottyanhat a parlamentből, mivel a törvény szerint ha egy parlamenti képviselőt szándékos bűncselekmény miatt marasztalnak el, automatikusan elveszíti parlamenti mandátumát.

(para/DenníkN)