Kotleba egykori szexi asszisztensének anyja lakik ingyen a párt által vásárolt lakásban

2022. június 17. - 16:49 | Belföld

A párt az államtól kapott pénzen vásárolt egy lakást, melybe beköltöztették Marian Kotleba ĽSNS-elnök korábbi asszisztense, Michaela Kružlicová édesanyját - írja az Aktuality.sk. Mindezzel ráadásul nem sértettek törvényt, csak megkerülték.

Kotleba egykori szexi asszisztensének anyja lakik ingyen a párt által vásárolt lakásban
Marian Kotleba és Michaela Kružlicová (Fotó: Aktuality.sk)

Az ĽSNS belevágott már néhány különös bizniszbe az állam által a pártnak a választási eredménye alapján küldött zsozsóból. Meg nem nevezett árukat és szolgáltatásokat vásároltak a párt alelnöke, Andrej Medvecký családjától, és minden évben juttatnak némi aprót Kotleba régi ismerőseinek még a betiltott Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) nevű szervezetből.

Tavalyi zárszámadásukból az derült ki, hogy a párt pénzén, 123 ezer euróból vásároltak egy lakást Selmecbányán.

Az ugyan nem derül ki a tulajdonlapból hogy mekkora lakásról van szó, az Aktuality szerint a Drieňová lakótelepen lévő Energetikov utcán nagyjából három szobásat lehet ilyen áron vásárolni.

Az ĽSNS közzétette azt is a zárszámadásában, hogy a lakást ingyen bérli egy bizonyos Slávka Kružlicová. Kružlicová a 2016-os parlamenti választások után tragikusan elhunyt ĽSNS-képvisleő, Ondrej Binder partnere volt, lányuk, Michaela Kružlicová pedig Kotlebának dolgozott.

Eleinte még a Besztercebányai Megyei Önkormányzatnál referensként, majd Kotleba asszisztenseként, miután hiába indult képviselő-jelöltként a 2016-os választáson. Ebbéli minőségében mintegy ezer eurót keresett havonta, írta meg akkoriban a Topky.sk.

Az ĽSNS alelnöke, Martin Beluský a lakással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy Binder kiskorú fiának, Jakubnak vásárolták, mivel érvelése szerint a kisfiú édesapjának hatalmas érdemei voltak abban, hogy a párt bejutott a parlamentbe.

Az Aktuality.sk most megírta azt is, hogy az ĽSNS ezzel még csak törvényt sem sértett. Azt ugyan a jogszabályok tiltják, hogy az államtól kapott pénzt elajándékozzák, azt viszont nem, hogy ingatlant vásároljanak rajta és azt ingyen bérbe adják valakinek.

A Transparency International szlovákiai szervezetének képviselője, Ľuboš Kostelanský szerint a törvény nagyon lazán fogalmaz és lényegében lehetővé teszi, hogy a párttagok és családtagjaik lakásproblémáit intézzék belőle.

Kostelanský meg van róla győződve, hogy az állami támogatást a párt működésére kellene felhasználni, ez esetben viszont nagyon úgy tűnik, hogy az adófizetők összedobtak képviselőik támogatására.

(Aktuality)