Kotleba ellenfele feljelentette pártjának alelnökét, mert ŠtB-ügynöknek nevezte

2017. augusztus 31. - 21:25 | Belföld

Nyilvános bocsánatkérést követel Stanislav Mičev.

Kotleba ellenfele feljelentette pártjának alelnökét, mert ŠtB-ügynöknek nevezte
Stanislav Mičev (Fotó: TASR)

Mičev csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy feljelentette Milan Uhríkot, a Marián Kotleba-féle ĽSNS alelnökét, mégpedig a TA3 hírtelevízió május 16-i adásában elhangzott kijelentéseiért.

Uhírk akkor azt állította Mičevről, hogy a kommunista titkosszolgálat, (ŠtB) munkatársa volt, aki embereket köpött be pénzért.

Mičev nyilvános bocsánatkérést követel írásban és a TA3-ban is, emellett szimbolikus, egy eurós kártérítést. Úgy véli, a Kotleba-féle ĽSNS politizálása a hazudozáson alapszik. "Közvetlenül a Nemzeti Emlékezet Intézetétől (ÚPN) kértem állásfoglalást, amely az állambiztonsági szervekkel együttműködő személyekről szóló dokumentumok hozzáférését taglaló törvény alapján közölte, hogy Stanislav Mičev nem szerepel a nyilvántartásban úgy mint munkatárs. Az én lelkiismeretem sosem bírta volna el, hogy az ŠtB tagja legyek" - szögezte le.

Mičev kijelentette, nem hagyja besározni a nevét egy olyan személy által, aki még az alapvető történelmi tényekkel sincs tisztában. Az ÚPN által kiadott dokumentumot az újságírók rendelkezésére bocsátotta.

Uhrík szerint Mičev mostani sajtótájékoztatója csak arról szól, hogy magára irányítsa a sajtó figyelmét. "Kissé meglep minket, hogy mennyire érzékeny tud lenni, amikor valaki az ő múltját feszegeti, ellenben nem restell minket fasisztának hívni, rágalmazni" - reagált.

Hozzátette, hogy Mičev egy igazi "bebetonozott" kommunista, akinek a neve feltűnik az ŠtB-vel összefüggő felvételekben, most viszont a "demokratikus imidzsének" építésével megpróbálja ezt elfeledtetni.

(TASR)